FOTO: Šentjernejski Eko sejem

0
462

Povabilu Gospodarske zbornice Slovenije so se odzvali tudi v JP EDŠ, d.o.o. Šentjernej in sodelovali v akciji Evropski teden zmanjševanja odpadkov. 

Na drugem novembrskem Šentjernejskem sejmu smo pripravili stojnico, kjer smo ozaveščali obiskovalce kako pravilno ločevati odpadke, kateri so nevarni gospodinjski odpadki in kako celostno ravnati, da bi bilo smeti čim manj. Naj povemo, da se je na stojnici zadržalo veliko ljudi, večina se jih je odzvala in sodelovala v igri ločevanja odpadkov. Naloge so odlično opravili, le pri zmanjševanju volumna embalaže so bili nekoliko negotovi, kajti vedeti moramo, da je potrebno pločevinko, plastenko ali kartonasto embalažo pred odlaganjem v ustrezni zabojnik stisniti – izprazniti. »Odvoza zraka pa res ne bomo plačevali!« Vsem sodelujočim smo podarili zložljivo vrečko za večkratno uporabo, kar nam je omogočil Marko Luštek s.p., kateremu se iskreno zahvaljujemo. Razdelili smo tudi zloženke o pravilnem ločevanju odpadkov za domačo rabo, ki nam jih je priskrbela Komunala Novo mesto.

Temi primerno smo izvajali še otroške eko-delavnice, kjer so si otroci iz rabljenih predmetov izdelali igrače za spodbujanje motorike. V okviru navedene akcije, smo organizirali tudi tako imenovano izmenjavo rabljene otroške opreme. Imeli smo načelo: prinesi – odnesi, tako so starši lahko predmete vzeli domov tudi brez menjave. Glede na to, da smo takšno izmenjavo izvedli prvič ocenjujemo, da je bila koristna, saj smo naleteli na izjemno pozitiven odziv. Stojnica, ki je bila namenjena izmenjavi, je bila polna oblačil, obutve, igrač in ostale otroške opreme. Vse stvari, ki niso bile izmenjane, smo oddali Rdečemu križu Novo mesto, ki jih je z veseljem sprejel.

Gostinsko ponudbo sejma je popestrila še kuhinja na kolesih – Food truck. Akcija na temo Evropski teden zmanjševanja odpadkov je bila uspešno izpeljana, saj smo prejeli kar nekaj pohval obiskovalcev in želja vseh je bila, da bi bilo tovrstnih akcij v našem kraju še več. Na sejmu se je predstavilo tudi Dolenjsko sokolarsko društvo, ki so s svojimi gosti iz vse Slovenije in tujine slavnostno pričeli skupni lov.
Sejem bil je živ!
Besedilo: Barbara Kučič
Foto: EKG in BK

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj