FOTO: Slovenija U18 v četrtfinalu EP

0
97

Slovenska košarkarska reprezentanca do 18 let je v osmini finala evropskega prvenstva premagala Nizozemsko (79:72) in se tako uvrstila med osem najboljših ekip v Evropi. Fantje se bodo v četrtfinalu pomerili z reprezentanco Velike Britanije, ki je premagala Črno goro. Obračun, ki se bo v četrtek začel ob 18. uri, bo moč spremljati v spletnem prenosu na Facebook strani ter spletni strani Košarkarske zveze Slovenije.

Naši fantje so srečanje z Nizozemci otvorili v izjemnem naletu in ob glasni spodbudi slovenskih navijačev po petih minutah igre povedli s 15:2. Slovenci so v prvi četrtini, s pritiskom po celem igrišču, prisilili Nizozemce v napake in s hitrimi protinapadi dobro izkoristili ponujene priložnosti. Selektor Peter Markovinovič je tokrat prevetril začetno peterko in namesto Andreja Stavrova na parket poslal Roka Nemaniča, ki je odlično izkoristil svoje minute in bil na koncu eden izmed ključnih košarkarjev za današnji uspeh. Pred koncem prve četrtine je prednost Slovenije znašala že 16 točk, fantje pa so v visokem ritmu nadaljevali tudi na začetku druge četrtine.

Za razliko od preteklih tekem je Slovencem stekel met za tri točke (na prvenstvu 19%, v prvih dveh četrtinah 41%), po zadetih trojkah Alena Malovčiča ter Bineta Prepeliča pa je Slovenija v 15. minuti povedla že za visokih 21 točk. Nizozemci so pred koncem četrtine uspeli znižati zaostanek, njihov nalet pa je z atraktivnim zabijanjem prekinil Gregor Glas. Kljub visokemu vodstvu je Slovenija pred nadaljevanjem tekme vodila za osem točk, 38:30. Gregor Glas je v prvem polčasu dosegel 11 točk, Rok Nemanič je šestim točkam dodal 4 skoke in 3 podaje.

Nizozemci so v slabi minuti in pol igre v drugem polčasu popolnoma izničili prednost Slovenije in rezultat poravnali na 38:38. Sledil je odgovor slovenskih košarkarjev, ki so z atraktivnimi potezami navduševali občinstvo v dvorani in ob glasni podpori ponovno povedli za več kot deset točk. V drugem polčasu se je razigral Andrej Stavrov, ki je zadel tudi nekaj odločilnih metov, svojo najboljšo predstavo, tako v napadu, kot v obrambi, pa je danes prikazal Bine Prepelič.

Na tekmi so bili dobro razpoloženi za igro vsi košarkarji slovenske reprezentance, ki so stopili na parket. Strelsko najučinkovitejša sta bila Gregor Glas in Bine Prepelič (8 skokov, 5 podaj, 2 pridobljeni žogi), ki sta na koncu dosegla po 15 točk. Rok Nemanič je 13 točkam dodal še 5 skokov, 5 podaj in 2 pridobljeni žogi, Žiga Samar pa je bil na koncu dve točki in dve podaji oddaljen od trojnega dvojčka (8 točk, 10 skokov in 8 podaj). Slovenci so Nizozemce nadigrali v vseh statističnih kategorijah.

Po zmagi nad Nizozemsko so se naši fantje uvrstili med osem najboljših reprezentanc v Evropi, v četrtfinalu pa jih čaka Velika Britanija, ki je danes premagala Črno goro. Obračun, ki se bo jutri začel ob 18. uri, bo moč spremljati v spletnem prenosu na Facebook strani ter spletni strani KZS.

Peter Markovinovič, selektor reprezentance fantov U18:

“Večino tekme smo nadzirali ritem. Razen slabih minut na koncu druge in četrte četrtine, smo tekmo odigrali zelo zrelo. Zavedali smo se, kje preti njihova nevarnost, katero smo z moštveno igro, energijo ter z borbenostjo v obrambi, nevrtralizirali. Čestitam fantom za uvrstitev med osem najboljših, vendar želimo korak naprej in višje. Naslednji nasprotniki so ponovno zelo atletsko nadarjeni in fizično dominantni. Velika Britanija je ekipa, ki ima v povprečju kar 22 skokov v napadu. Morali bomo odigrati hrabro ter zbrano vseh 40 minut.”

(Foto: FIBA)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj