sobota, 18 maja, 2024
DomaŠportFOTO: Slovenski odbojkarji s porazom v četrtfinalu končali z LN

FOTO: Slovenski odbojkarji s porazom v četrtfinalu končali z LN

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca sezono lige narodov zaključuje v četrtfinalu. V Gdansku na Poljskem je bila s 3:0 boljša Japonska.

Slovenski odbojkarji, ki so letos tretjič nastopali v elitni ligi narodov, so se v končnico zavihteli drugič v zgodovini. Prvič jim je to uspelo leta 2021 v Riminiju, ko so osvojili četrto mesto, medtem ko so lani za las zgrešili mesta, ki so vodila med najboljšo osmerico.

Ob pogledu v zgodovino so na Japonce imeli sladko-kisle spomine. Leta 2017 so jih v finalu svetovne lige ugnali s 3:0, na zadnjem obračunu pred dobrim letom dni v prvem delu lige narodov na Filipinih pa morali priznati premoč z 1:3.

Z azijskimi predstavniki, ki so na prvih 12 tekmah letošnje lige narodov zbrali deset zmag in na lestvici zasedli drugo mesto, so si znova stali nasproti v četrtkovem četrtfinalu. Slovenski selektor Gheorghe Cretu pri začetni postavi ni presenetil. Tekmo so tako začeli podajalec Gregor Ropret, sprejemalci Tine Urnaut, Rok Možič in Klemen Čebulj – slednji je zaigral kot korektor – ter srednja blokerja Jan Kozamernik in Alen Pajenk, pri čemer je slednjega menjal prosti igralec Jani Kovačič.

Uvod tekme je postregel z odličnim serviranjem in obrambama na obeh straneh. Japonci so izkoristili nekoliko boljši sprejem in manjše napake Slovencev ter dvakrat ušli na tri točke naskoka (9:6 in 18:15). A slednji so njihov nalet vselej uspeli zaustaviti in se vrniti v igro. Po uspešnem napadu Urnauta za 21:21 je v naslednjih točkah Cretu poskušal z dvema menjavama preobrniti potek. Pri zaostanku z 21:23 je tako v igro vstopil Žiga Štern in tudi z njegovo pomočjo se je slovenska vrsta prebila do novega izenačenja (23:23), tekmece pa poslala na posvet. Po vrnitvi na igrišče je njegovemu odličnemu servisu Kozamernik dodal blok za prvo zaključno žogo, a se tekmeci niso predali. Napravili so zasuk, podaljšani niz pa se je končal s slovensko napako v napadu (24:26).

Z dobrim sprejemom in obrambo so japonski odbojkarji nadaljevali tudi v drugem nizu, ki jim je v uvodu dvakrat prinesla tri točke naskoka (4:1, 5:2), po dveh zaporednih slovenskih napakah pa so se oddaljili že na 8:3. To prednost so nato uspešno zadrževali. Cretu je pri 8:13 v igro vrnil Šterna, pri 8:14 pa prvič še Uroša Planinšiča. Slovenija se je v preostanku niza po zaostanku z 11:18 uspela približati na 16:19, bližje pa ni šlo. Japonska se je do vodstva z 2:0 prebila z rezultatom 25:18.

Podobno kot v uvodnih dveh nizih so si tudi v tretje Japonci z dobro igro v obrambi ter dobrim sprejemanjem hitro priigrali otipljivo prednost (8:4). V nadaljevanju je Slovenija razliko trikrat uspela zmanjšati na najnižjo možno razliko (8:9, 9:10, 12:13), a pike na i ji vendarle ni uspelo postaviti. Z zadnjim jurišem je poskušala v končnici, a bližje kot na 21:23 znova ni šlo.

Na zadnji tekmi sezone lige narodov sta Pajenk in Urnaut dosegla po 12 točk. Na drugi strani je bil izredno razpoložen Yuki Ishikawa. Najučinkovitejši posameznik Japonske v tekmovanju se je zaustavil pri 27 točkah.

S porazom v Gdansku je slovenska reprezentanca zaključila prvega izmed treh velikih izzivov, ki jo čakajo v tem poletju. Po krajšem počitku se bo ekipa znova zbrala, tedaj na pripravah za evropsko prvenstvo, ki ga bo konec avgusta začela v Bolgariji. V zadnjih dneh septembra bo nato odpotovala na Japonsko in v Tokiu nastopila še na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre Pariz 2024. (OZS)

(Foto: Volleyball World)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča