četrtek, 2 maja, 2024
DomaŠportFOTO: Slovenski odbojkarji v Ligi narodov premagali Srbijo

FOTO: Slovenski odbojkarji v Ligi narodov premagali Srbijo

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je uspešno začela nastope v letošnji sezoni lige narodov. Na prvem preizkusu v japonski Nagoji je s 3:1 premagala Srbijo.

Manj kot 19 ur po uvodni zmagi bo pred izbranci slovenskega selektorja Gheorgheja Cretuja nov obračun. V drugem krogu si bodo ob peti uri po slovenskem času nasproti stali z Bolgari.

Svojo uvodno tekmo na Daljnem vzhodu je Slovenija začela s podajalcem Gregorjem Ropretom, vrzel na mestu korektorja je zapolnil Klemen Čebulj, sprejemalcema Tinetom Urnautom in Rokom Možičem, srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom ter prostim igralcem Janijem Kovačičem.

Slovenci so uvodoma s servisi vršili dober pritisk na srbske sprejemalce, kar jim je prineslo vodstvo s 4:0. Po začetni negotovosti so Srbi nato ujeli ritem igre, se uspeli približati na 8:9, a sta Kozamernik in Pajenk poskrbela, da se je slovenska vrsta znova oddaljila (13:9). Sredi druge polovice niza je Slovenija znova imela nekaj težav pri zaključevanju napadov, kar so tekmeci izkoristili in izid izenačili na 18:18. Pri 23:23 je Možič priboril prvo zaključno žogo, kasneje sta z neubranljivimi napadi to storila še Urnaut in Pajenk. Po napaki Srbov je Slovenija izkoristila sedmo zaključno žogo za 31:29.

Drugi niz se je začel z izenačeno igro, Čebulj pa je slovenski reprezentanci po dobri reakciji Kovačiča iz protinapada prinesel vodstvo z 11:9. A srbski odbojkarji so hitro ujeli priključek, po katerem sta ekipi izmenjaje dosegali točke. Z uspešnim blokom in napadom Mirana Kujundžića so slednji v nadaljevanju ušli na 17:14, po neizkoriščenih slovenskih napadih pa nato še na 19:16.

Slovenski selektor Cretu je poskušal z menjavama znova ujeti priključek. Na igrišče je namesto Čebulja in Ropreta poslal Mateja Köka in Uroša Planinšiča, a bil kljub temu pri zaostanku s 17:21 primoran seči po odmoru. Na mesto podajalca je tedaj vrnil Ropreta, a so Srbi v končnici uspeli ohraniti visoko prednost in drugi del igre dobili s 25:19.

Po nekoliko slabše odigranem nizu je Slovenija znala strniti svoje vrste. Z zelo dobro igro v obrambi si je zagotavljala protinapade in jih uspešno unovčevala. S tremi zaporednimi točkami je kapetan Urnaut poskrbel za lepo uvodno prednost (6:3), ekipa pa jo je v nadaljevanju uspešno zadrževala. Delež k temu je pristavil tudi Ropret. Ta je dobro razigraval napadalce, ki so prebijali blok tekmecev, Slovenija pa je niz zanesljivo osvojila s 25:20.

Do uspešnega začetka lige narodov je slovenski reprezentanci manjkal le še en niz. Urnaut je v četrtem delu obračuna z asom Slovence popeljal do vodstva z 9:7, a so tudi tedaj Srbi uspeli ujeti priključek. Po izenačenju na 14. točki so Cretujevi izbranci na servis Ropreta tekmece prisilili v dve napaki. Z uspešnim napadom in blokom je nato Kozamernik najprej povišal na 18:15, kasneje z uspešnim servisom pa še na 20:16. Slovenija je v izdihljajih niza uspešno zadržala prednost ter z napadi Čebulja, Pajenka in Urnauta tekmo zaključila.

V slovenski vrsti je največ točk dosegel Možič in sicer 24, od tega dve z blokom. Dve manj je dodal Urnaut, 11 Čebulj, 10 pa ob štirih blokih Pajenk.

Slovenijo na prvem izmed treh turnirjev lige narodov – preostala bosta gostila francoski Orleans (20.-25. junij) in Pasay City (4.-9. julij) na Filipinih – druga tekma čaka v četrtek. Pomerila se bo z Bolgarijo,

ki je v sredo, na prvi dan turnirja v Nagoji, z 2:3 klonila proti Kitajcem. Slovenci so si s četrtkovimi tekmeci nazadnje stali nasproti v lanskoletni izvedbi elitne lige narodov, ko so bili v Gdansku boljši s 3:1. Naključje ali ne, dan pred tem se je slovenska vrsta ravno tako odpravila Srbe (tedaj s 3:0).

Po prostem petku se bosta tekom vikenda zvrstili še preostali slovenski tekmi uvodnega turnirja – v soboto s Francozi, dan kasneje pa še z Iranci. Obe se bosta začeli ob 5.40 po srednjeevropskem času. Vse tekme bo mogoče v živo spremljati na Sportklubu 1 ter preko spletne platforme volleyballworld.tv.

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije:

»Pričakovali smo, da bo Srbija na tekmi imela svoje ambicije. Na uvodni tekmi lige narodov nam je nasproti stala dobra ekipa, ki je dobro opravila delo. Srbi so na uvodu izkoristili nekaj naših napak, a smo se uspeli vrniti v igro. Potek tekme je bil sicer precej poravnan. V prvem nizu je pri servisu dobro deloval le Kozamernik. V nadaljevanju pri udarcih izza zadnje črte nismo več uporabljali toliko moči, ampak uporabili alternative. Tekmecem je to povzročilo nekaj težav in spremenilo potek obračuna. Ne morem biti povsem zadovoljen z igro v bloku, v kateri bi pri čistih situacijah morali imeli boljši izkoristek. Temu bo potrebno posvetiti pozornost na naslednjih treningih in tekmah. Sicer sem vesel, da smo lahko igrali proti enemu najboljših korektorjev na svetu. To nam je dalo točno to, kar smo pričakovali in želeli – težko tekmo. Le s takšnimi namreč lahko izboljšaš svojo igro.«

Jan Kozamernik, reprezentant Slovenije:

»Dosegli smo pomembno zmago. Zmaga proti Srbiji je dober začetek, a zagotovo imamo možnosti, da v naši igri precej stvari še popravimo in izboljšamo. Srbe smo sicer s servisi postavljali pod pritisk, a so se pri sprejemu dobro odzvali. Na naslednjih tekmah bo potrebno ohraniti servis na takšni ravni in jo morda tudi še nekoliko dvigniti. Morda bi lahko kakšno žogo več ulovili v blok, a to je šele začetek in je vse potrebno vzeti z manjšo rezervo. Sicer smo bili pri vseh ostalih segmentih igre dokaj zadovoljivi. Sedaj se je potrebno čim prej regenerirati za naslednjo tekmo, ki nas čaka še ob bolj zgodnem terminu.«

Klemen Čebulj, reprezentant Slovenije:

»Začetek tekmovanja je vedno posebna zgodba, prva tekma pa vedno zahtevna. Zelo smo veseli, da se je obračun s Srbi zaključil v našo korist. Slednji so namreč ne glede na to, s kakšno ekipo nastopijo, vedno nepredvidljivi.« (OZS)

(Foto: Volleyball World)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča