FOTO: Slovesnost na Cviblju

FOTO: Slovesnost na Cviblju

-
0 102

»Na območju Suhe krajine je med drugo svetovno vojno ugasnilo preveč življenj, zato je prav, da s tovrstnimi spominskimi svečanostmi opozarjamo, da so rane, ki jih s trpljenjem in z razdiralnostjo zarežejo vojne, globoke – pregloboke. Predvsem pa z negovanjem spomina na dogodke izpred več kot sedemdeset let tudi mlade generacije opominjamo, da ne smemo dovoliti, da bi se svetovna morija še kdaj ponovila. Naj to postane naša skupna zaveza,« je na žalni slovesnosti pri spomeniku in grobnici padlih v NOB na Cviblju v Žužemberku, ki sedanje in bodoče rodove opominja na okupatorjevo nasilje in na več kot dva tisoč žrtev 2. svetovne vojne, poudaril Franc Škufca, župan občine Žužemberk.

Častni govornik na tradicionalni svečanosti, ki jo je žužemberška občina pripravila skupaj z Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Odborom VII. korpusa, Združenjem borcev za vrednote NOB Novo mesto in Krajevno organizacijo ZB Žužemberk, pa je bil tokrat predsednik Državnega sveta mag.Mitja Bervar.

»Zavedati se moramo, da se zgodovine ne da spreminjati in da jo lahko le skušamo razumeti. Nekateri bi radi pozabili na vojne grozote ali pa si resnico prikrojili po svoje. Vendar ohranjanje vrednot upora simbolizira našo veliko zgodovinsko moč. Zamegljevanje zgodovinskih dejstev pomeni zanikanje idealov, ki so nas konstituirali kot narod, državo ter zanikanje temeljev današnje svobodne Evrope enakopravnih narodov,« je med drugim poudaril Bervar in dodal, da grozote vonj in njihovih žrtev ne smejo iti nikoli v pozabo. »To ostaja naš dolg do zgodovine in do vseh, ki so jih ustvarjali, a jih sami niso nikoli doživeli,« je še poudaril.

Slovesnosti so se poleg predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOBTita Turnška udeležili tudi številni drugi člani borčevskih organizacij ter predstavniki tujih diplomatskih predstavništev, ki so v spomin na padle borce pred spomenik položili vence. Poleg borcev in bork legendarnih partizanskih enot, zlasti pripadnikov 7. korpusa, so namreč na območju Suhe krajine grozotam vojne podlegli tudi borci iz drugih držav, med drugim iz republik nekdanje Jugoslavije, držav nekdanje Sovjetske zveze, Italije, Avstrije Češke in Litve.

Kulturni program slovesnosti na Cviblju pa so popestrili častna enota Slovenske vojske, Mestna godba Novo mesto, mladi recitatorji, KUD Žužemberski rogisti, Moški pevski zbor Lopar s Primorske in 1. spominski dolenjski partizanski bataljon.  (Lin&Nil, d. o. o.)

(foto: Slavko Mirtič)