sobota, 20 aprila, 2024
DomaVremeFOTO: Sneg po nižinah s kratkim rokom trajanja :)

FOTO: Sneg po nižinah s kratkim rokom trajanja :)

Sneg je v zadnjih zimah po nižinah bolj izjema kot pravilo, a vseeno je pojav, ki sodi k zimi. Koliko ga bo, bomo videli. Bo pa padavin veliko, tako da lahko v novem tednu lahko pričakujemo polne rečne struge in morda razlivanja.

Ponoči se bodo padavine okrepile in razširile nad vso Slovenijo. Sprva bo po nižinah deževalo, sredi noči pa nas bo od severa začel preplavljati hladnejši zrak in dež bo marsikje na Gorenjskem, Koroškem in Štajerskem že prehajal v sneg. Sneženje se bo s SV vetrom razširilo nad večji del države, le v nižjih delih Primorske bo deževalo. Najbolj bo snežilo zjutraj, zato se na pot odpravite prej kot običajno. V nižjih delih ob vzhodni meji bo snega malo, medtem ko ga lahko ponekod v osrednji in severni Sloveniji v kratkem času zapade tudi okoli 10 centimetrov. Višje bo snega seveda še več, nad 700 metrov se ga lahko lokalno nabere tudi več kot četrt metra.

Sneg bo moker in težak. Temperature ne bodo posebej nizke. Kakšna stopinja pod ničlo bo le v alpskih dolinah. V večjem delu Slovenije bo od 0 do 2 stopinji. Na Primorskem pa bodo termometri ob zmerni burji pokazali bo od 5 do 8 st. C. Dopoldne bodo padavine slabele in se umikale proti jugu. Sneg po nižinah bo marsikje spet prehajal v dež. Popoldne bo v večjem delu Slovenije suho, ponekod lahko tudi z nekaj sončnimi žarki, že zvečer pa nas bodo od JZ-da spet zajele padavine. Temperature se čez dan ne bodo veliko spreminjale. Po nižinah bo popoldne od 1 do 3, ničla bo v alpskih dolinah. Na Primorskem, kjer bo dopoldne še pihala šibka burja, popoldne pa se bo krepil jugo, pa bo od 8 do 10 st. C.

Noč na torek bo oblačna s padavinami. Na Gorenjskem in Koroškem bo snežilo, drugod večinoma deževalo. V torek čez dan bodo padavine v večjem delu Slovenije ponehale, a se bodo še pojavljale krajevne plohe, ki bodo po nižinah večinoma v obliki dežja. V sredo bo občasno deževalo. Na vzhodu Slovenije, kjer bo pihal JZ-dnik se bodo temperature približale 10 stopinjam. V četrtek pa bo zapihal hladnejši SV-dnik in dežne kaplje se bodo marsikje spet spremenile v snežinke. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča