FOTO: Šola na Trebelnem v novi preobleki in z novo telovadnico

0
342

Minulo šolsko leto je na Trebelnem minevalo ob ropotanju strojev, danes pa so otroci, olimpionik Miro Cerar in župan Anton Maver s strelom na gol simbolno predali namenu prenovljeno podružnično šolo in novi športni center.

Naložba je stala nekaj manj kot dva milijona evrov, 340 tisočakov je občina pridobila na razpisu Eko sklada, saj je telovadnica nizkoenergijski objekt, ki ustreza vsem strogim standardom. Športni center Trebelno tako šoli kot tudi lokalnemu okolju omogoča ustrezne razmere za športno vadbo, rekreacijo in organizacijo kulturnih prireditev.

»Na Trebelno se je vrnilo veselje. Ne samo danes, tudi vse naslednje dni in leta nas bo spremljalo to veselje. Dolga leta smo pričakovali ta trenutek. Z veliko dobre volje in moralno podporo domačinov nam je to uspelo. Jaz pravim, da je Trebelno s tem dobil tisto, kar je dolgo časa potreboval. Ne samo za učence in učitelje, ampak tudi za krajane, je to velika pridobitev,« ganjenosti ob slovesnem trenutku ni skrival župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver.

»Z gradnjo telovadnice na Trebelnem se uresničujejo dolgoletna prizadevanja mnogih generacij. Z dograditvijo novih učilnic, knjižnice, jedilnice in urejenih zunanjih športnih površin pa učenci pridobivajo ustreznejše pogoje za vsakdanje delo,« dodaja ravnateljica Osnove šole Mokronog Zvonka Kostrevc. (- pripeta tonska izjava Z. Kostrevc)

Podružnična šola Trebelno je bila leta 1971 zgrajena kot trioddelčna šola. Takrat se je v slovenskih šolah izvajal program osemletne osnovne šole, z uvajanjem devetletke in s posodabljanjem pouka je bila izražena potreba po šoli, ki bo sledila sodobnim trendom izobraževanja. Šola je bila leta 2000 delno adaptirana, leta 2015 pa energetsko sanirana.

Do začetka letošnjega šolskega leta so učenci telovadili na hodniku ali v učilnicah, če je bilo vreme lepo, pa so šli na travnik ali v gozd. Kljub temu pa so uspešno izvajali začrtane programe. Učenci in učitelji podružnične šole so tako v preteklem šolskem letu na oder postavili glasbeno-plesno pravljico Pika Nogavička, s katero so pod naslovom Razigrano v svet učenja navdušili tudi na včerajšnji slovesni prireditvi, ki jo je povezovala Petra Krnc Laznik. V kulturnem programu so sodelovali še Mažoretno društvo Šentjanž, F&B Acrobatics in Harmonikaši Vinogradniško-turističnega društva Trebelno. Občinski pihalni orkester Trebnje in Trebanjske mažorete so obiskovalce pospremili v telovadnico in jih sprejeli po izhodu, na ploščadi pred šolo so zaigrali tudi Ljudski pevci s Trebelnega.

Zbrane so nagovorili ravnateljica Zvonka Kostrevc, župan Anton Maver, preko video nagovora je za pridobitev čestital Lojze Peterle, slavnostni govornik pa je bil olimpionik Miro Cerar, ki je čestital za trud in izjemno pridobitev ter poudaril, da se vse prevečkrat pozablja, da se vrhunski športniki najprej kalijo v šolskih in domačih športnih društvih in tudi v telovadnicah, kot je nova na Trebelnem.

V znak dobrega sodelovanja med gradnjo sta direktor Marles hiše Maribor Bogdan Božac in predsednik uprave CGP Martin Gosenca županu Antonu Mavra predala AED, ki so si ga na Trebelnem želeli že nekaj časa; župan je novo pridobitev za učinkovitejše in hitrejše ukrepanje ob nenadnem srčnem zastoju že na prireditvi predal predsednici Prostovoljnega gasilskega društva Trebelno Petri Nahtigal. (LAPEGO)

(Foto: Joži Sinur)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj