FOTO: Šolar Jakob spoznaval svet diplomacije

6
214
22.05.2018, Sajenje optimizma, projekt obcine Trebnje, dijak oš Jakob na obisku na MZZ pri ministru Karlu Erjavcu Foto: Barbara Reya/barbarareya.si

»Tega dneva ne bom pozabil do konca svojega življenja,« je navdušeno povedal Jakob Lavrič, ki je dan preživel ob boku ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca. Njuno druženje je omogočila Občina Trebnje, ki v okviru projekta Sejanje optimizma mladim pomaga spoznati in preživeti čas z uspešnimi posamezniki iz različnih sfer življenja, od politične do glasbene, kulturne in podjetniške. K prijavi so vabljeni mladi med 15. in 29. letom iz vse Slovenije na info@trebnje.si.

Dan z ministrom se je začel na neformalnem srečanju z nj. ekscelenco švicarskim veleposlanikom Pierre-Yvesom Fuxom ob izteku njegovega mandata. Šolar Jakob je bil presenečen nad sproščenostjo in ministrom, ki je tekoče govoril in vodil pogovor v francoščini. Sledil je obisk nekdanjega novinarja, diplomata in poznavalca zunanje politike Bojana Grobovška, ki je ministru predstavil svojo že peto knjigo Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet, ki je pred kratkim izšla. Izkušeni minister, ki je na položaju že sedmo leto, odlikuje pa ga izjemen spomin, je takoj pripomnil, da ga veseli, da se v podobni situaciji srečata že drugič. Ob pogovoru o aktualnih zadevah in položaju zamejskih Slovencev v Italiji je avtor ministru napisal osebno posvetilo. Sledil je sprejem družine Novak, nato pa se je minister odpravil na sprejem diplomatov ob dnevu slovenske diplomacije. Letos je ta poseben dan posvečen prvemu zastopniku Slovenije pri Svetu Evrope, Andreju Novaku. Slovenija obeležuje 25. obletnico članstva v Svetu Evrope in to je bilo izhodišče za panelno razpravo v Cankarjevem domu, s tem pa zadnja Jakobova etapa na celodnevni poti po korakih ministra za zunanje zadeve. Gostje razprave z naslovom Svet Evrope: demokracija, človekove pravice in vladavina prava na razpotju, ki jo je vodila doc. dr. Ana Polak Petrič, so bili Matjaž Hanžek, mag. Bernardka Krnc, mag. Goren Klemenčič, prof. dr. Petra Roter, dr. Neža Kogovšek Šalamun in prof. dr. Ciril Ribičič. Minister Karl Erjavec je v uvodnem pozdravu izpostavil, da Svet Evrope, ki postavlja razvejan pravni in institucionalni okvir, po skoraj 70 letih potrebujemo bolj kot kadarkoli prej.

Po oceni ministra Karla Erjavca se je Jakob v diplomatskih vodah hitro počutil kot doma. V sproščenem tonu ga je na sprejemu diplomatov šaljivo označil za svojega morebitnega perspektivnega naslednika. Devetošolec iz Osnovne šole Trebnje je sicer eden od dvanajstih 15-letnikov, ki bodo Slovenijo junija zastopali na svetovnem prvenstvu v znanju iz angleščine v Kuala Lumpurju v Maleziji.

Občina Trebnje k sodelovanju v projektu Sejanje optimizma še vedno vabi mlade med 15 in 29 let iz vse Slovenije, ki želijo preživeti dan z izbrano uspešno osebo iz različnih sfer življenja, na primer z županom, direktorjem podjetja, športnikom, umetnikom. V Občini Trebnje so ponosni, da projekt Sejanje optimizma vodijo v okviru dveh evropskih projektov, Europe goes local in S.P.A.C.E. ali Street participation for active citizenship in Europe. Cilj je vzpostavitev več možnosti za mlade in za izražanje mnenja prebivalcev o lokalnih, pa tudi državnih in evropskih temah.

Fotografije: Barbara Reya

 

6 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj