četrtek, 28 marca, 2024
DomaKulturaFOTO: Teja Hlačer bo zgodovino zgnetla v ponos

FOTO: Teja Hlačer bo zgodovino zgnetla v ponos

In lončarstvom v Sloveniji si slednje zasluži. Pred nami je Dan Zemlje, našega planeta, na katerem živimo, sobivamo in ustvarjamo. Razdrobljeni na celinah, ampak vsak posameznik najbolj ceni svojo grudo, kjer je pognal svoje korenine. Slednje še toliko bolj občutijo naši rojaki, ki so Slovenijo zapustili, a so še vedno povezani z njo. In obujanje spominov sploh starejših, ki živijo že desetletja na tujem, so še toliko bolj pristni, hrepeneči, prežeti s spomini, na običaje, uporabno umetnost, ki jo v novem svetu preprosto ni več, ker sodobnost izpodriva marsikaj dobrega, odličnega, zdravega. Žal se naš planet vse bolj sooča s plastiko.

A k sreči imamo v Sloveniji tudi ustvarjalce, umetnike, ki niso pozabili na zgodovinsko izročilo in slednjemu spet dajejo vse večji pomen, tudi uporabnost, ne glede na to, da je tudi Slovenija vse bolj ‘plastična.’ So namreč ljudje, ki ustvarjajo lične in uporabne izdelke iz naravnih materialov.

Izredno vesel sem, da sem obiskal Korenovo domačijo, spoznal Tejo Hlačer, etnologinjo in umetnico. Za slednje je Tejo navdušila mama Tatjana, ki je prav tako izjemna oblikovalka ile oz. lončarka in njen oče Andrej, ki je med žensko druščino, s svojo umirjenostjo, pravi balzam ženski druščini. Teja ima namreč še sestro, tako da je Andrej pri teh dinamičnih, ustvarjalnih damah, pravi ‘amortizer.’ 

Teja je konec marca na jasi ob domačiji, v naselju Perovo pri Kamniku, postavila imenitno razstavo Kamenina in stopinje. Čarobna razstava izdelkov, ki so nastalih izpod njenih rok ustvarjanja z glino in ostalimi naravnimi materiali Zemlje obiskovalca preprosto prevzamejo, umirijo, mu pobožajo domišljijo in ob simpatični umetnici, polni znanja in ustvarjalnosti, ne zmanjka vprašanj, na katera vam bo z veseljem odgovorila. Gre za nekakšen zgodovinski prelet, česar se je Teja lotila temeljito, saj je delo z glino, res bogato izročilo, ki je v preteklosti na Slovenskem zaznamovalo številne. Prav tako so bili glineni izdelki nepogrešljivi v kuhinji in za hrambo živil in ostalega.

Teja z velikim spoštovanjem do preteklosti oz. te t.i. funkcionalne umetnosti, slednje dopolnjuje s t.i. sedanjostjo. Gre za pridih klasičnega in sodobnega ustvarjanja. In tukaj so prav tako različne tehnike oblikovanja, različna ila oz. glina….

Vse to je Tejo Hlačer še toliko bolj prevzelo, da se je kot mlajša generacija te umetnosti in nekoč zgolj obrti, odločila, da to plemenito ustvarjalnost na Slovenskem, ki je zgodovinsko oz. etnološko tako bogato, strne v knjigo, saj si jo ljudje, ki so bili nekoči in tisti, ki so še vedno na vretenu, to preprosto zaslužijo.

Do takrat, pa ste lepo vabljeni, da obiščete razstavo na prostem ‘Kamenina in stopinje,’ Perovo 18 C, Kamnik.

Lepo je, ko se zavedaš kaj vse nam na planetu Zemlja ponuja zemlja in slednje z veseljem deliš z drugimi, nad zemljo. 😉

Vsekakor pa si privoščite čajček, kofetek, ta kratkega, žgance, pečenko, ali pa kaj drugega, ki je vlito, položeno, ali pa pripravljeno v teh vedno ličnih posodah, izdelkih. Dan pri Hlačerjevih je bil poleg razstave še toliko lepši zaradi spoznavanja te obrti – umetnosti, krasnih, razgledanih in čudovitih sogovornikih. Hvala in lepo priporočam, če vas zanese v te konce. Verjamem, da Vam bo lepo, tako kot je bilo meni in snemalni ekipi POP TV, z Aljažem in Juretom.  😉

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča