V&F: V Črnomlju uničujoča toča, na Dolenjskem in v Posavju nalivi

46
5820

Jugovzhodno Slovenijo je že dosegla večja nevihtna celica. Okoli 16. ure se je neurje razbesnelo nad Belo krajino, nad območjem Črnomlja je padala toča, velikosti kot jajce in še večja. Povzročila je veliko škodo. Številna vozila so uničena, prav tako so razbite šipe in kritina. Toča je razbila več oken doma starejših občanov. Toča je padala tudi na območju Dragatuša in Semiča. Slabo uro kasneje je nekaj ledenih zrn padlo tudi na Dolenjskem, a silo ni bilo. Več težav so povzročali nalivi. Voda je povsem zalila cesto v Bršljinu.

V večernih urah so jugovzhod Slovenije dosegle nove nevihtne celice. Sprožili so se tudi zemeljski plazovi. Plaz zemlje in kamenja je zaprl ceste do Iglenika. Posredovali so gasilci PGD DOLŽ, ki so odstranili večino plazine oz. nanosa s ceste, tako da je cesta delno prevozna oz. vas ni odrezana od ostalega sveta. 😉

O nalivih in meteorni vodi, ki je zalivala in ogrožala objekte poročajo tudi iz Brežic in Krškega.

Iskrena hvala vsem bralkam in bralcem, ki ste nam poslali foto in video vsebine.

Gepostet von Borut DrAgoš am Freitag, 8. Juni 2018

 

Močno neurje s točo

Občina Črnomelj

8. 6. 2018 okoli 16.16 se je v občini Črnomelj razbesnelo močno neurje s točo. Toča, debela kot jabolko, je pustošila v naseljih Obrh pri Dragatušu, Breznik, Tanča Gora, Sela pri Dragatušu, Dragovanja vas, Kanižarica, Blatnik, Dobliče, Zajčji Vrh, Jelševnik, Stražnji Vrh, Talčji Vrh, Rodine, Sela pri Otovcu, Lokve, Otovec, Rožanec, Petrova vas, Mihelja vas, Ručetna vas, Dolnja Paka, Svibnik, Grič pri Dobličah in v mestu Črnomelj. V Črnomlju je bilo najhujše v naselju Čardak.

Neurje s točo je razkrilo in razbilo strehe na srednji šoli Črnomelj, osnovni šoli Loka, zdravstvenem domu Črnomelj, domu starejših občanov Črnomelj, kulturnem domu Črnomelj, vrtcu Čardak, policijski postaji Črnomelj in osnovni šoli Vinica.

Poškodovane so strehe podjetij v Poslovni coni Tris, Paklog, PSC Stepan, avtohiše Vrtin, Akrapovič, Livar, pekarna Presta, Drogerie Markt, Polycom in še nekaterih drugih.

Škoda je nastala tudi na praktično vseh strehah večstanovanjskih objektov v Kanižarici in mestu Črnomelj. Zaradi razbitih streh je voda zalivala stanovanja v zgornjih nadstropjih. Poškodovane, razbite in razkrite so strehe številnih stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij.

Zaradi izredno debele toče so poškodovana vsa zunaj parkirana vozila, razbita stekla, poškodbe na pločevini.

Toča je povsem uničila poljščine, sadno drevje, vinograde, škoda je v gozdovih, poškodovana je infrastruktura.

Za odpravo posledic neurja je bil aktiviran Štab CZ Občine Črnomelj. Gasilcem Gasilske zveze Črnomelj so prišla na pomoč tudi društva Gasilske zveze Metlika, v odpravljanju posledic neurja je sodelovalo 350 gasilcev, delavci Cestnega podjetja Novo mesto in Elektra Ljubljana. Sodelovala je županja Občine Črnomelj in zaposleni v občinski upravi. V odpravljanje posledic neurja so se vključili številni zaposleni v podjetjih in občani. Pomoč občini Črnomelj so ponudile sosednje regije. Predstavnika Izpostave URSZR Novo mesto sta v Črnomelj odpeljala folijo za prekrivanje poškodovanih streh in si na terenu ogledala razdejanje po toči.

Po oceni županje Občine Črnomelj in Štaba CZ Občine Črnomelj je poškodovanih več kot 400 različnih objektov. Štab je prejel več kot 500 klicev za pomoč. Odpravljanje posledic neurja in ocenjevanje škode se bo nadaljevalo še v prihodnjih dneh.

Občina Semič

8. 6. 2018 ob 16.18 je osrednji in severozahodni del občine Semič prizadelo močno neurje s točo in vetrom. Gasilci PGD Semič, Kot-Brezje, Štrekljevec, Gradnik, Stranska vas, Rožni dol, Črešnjevec in Krvavčji Vrh so pomagali pri pokrivanju razkritih in poškodovanih streh na več kot štiridesetih objektih, stanovanjskih hišah in gospodarskih poslopjih ter pri črpanju vode na zalitih cestah. Toča, ponekod debela kot kurje jajce, je uničila večino poljščin, sadnega drevja in vinogradov. Najhujše je bilo v naseljih Semič, Starihov Vrh, Nestoplja vas, Lipovec in Vrčice. V sanaciji posledic neurja je sodelovalo 76 gasilcev Gasilske zveze Semič. Škodo po neurju bodo ocenile pristojne službe.

Poplave meteorne vode

8. 6. 2018 ob 18.03 je na Cesarjevi ulici v Novem mestu meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Posredovala sta gasilca GRC Novo mesto, ki sta očistila odtočno cev žleba.

Požari v objektih

8. 6. 2018 ob 18.48 je na Seidlovi cesta v Novem mestu kadilo iz kuhinjske pečice. Gasilci GRC Novo mesto so spraznili in ohladili pečico ter prezračili kuhinjo.

Plazovi, plazovi, udori, zdrsi, podori zemljin in kamnin

8. 6. 2018 ob 22.13 je na cesto Dolž—Iglenik, občina Novo mesto, zdrsnila večja količina zemlje in onemogočila promet. Gasilci PGD Dolž so odstranili del zemlje in omogočili prevoznost. Dokončno sanacijo plazu bodo naredili delavci Cestnega podjetja Novo mesto.

Močan veter, vetrolom

8. 6. 2018 ob 21.48 je na cesto med Vinico in Ziljami, občina Črnomelj, padlo večje drevo in zaprlo cesto. Gasilci PGD Preloka in dežurni delavci Cestnega podjetja Novo mesto so drevo razžagali in odstranili.

8. 6. 2018 ob 23.03 je na Otočcu, občina Novo mesto, podrto drevo oviralo promet. Delavci Cestnega podjetja Novo mesto so drevo razžagali in odstranili.

 

PRED TEM….Še dve večji celici pa se prav tako s Hrvaške pomikata proti JV Slovenije. Zaradi velikih radarskih odbojev je velika verjetnost toče. Arso je izdal opozorilo, da danes pozno popoldne, zvečer in v noči na soboto pričakujemo v večjem delu države neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče.

Nevihte se bodo zavlekle v večer in noč. Možna bodo tudi neurja. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na vzhodu do 30 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, popoldne bodo nastale plohe ali nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 16, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 23 do 28 °C.

OBETI
V nedeljo zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla, čez dan in v ponedeljek bo sončno in poletno toplo. Kakšna nevihta lahko nastane nad hribovitimi kraji. Zapihal bo jugozahodni veter.

(foto: Rudi J. Aleš M., Toni M., Jana Š., Jožica V., Petra, Blanka, Sandra P., Gregor, Ines /DOLENJSKANEWS)

46 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj