FOTO: V družbi Janeza Škofa podelili bralno značko za odrasle

FOTO: V družbi Janeza Škofa podelili bralno značko za odrasle

-
0 102

Novomeška knjižnica je že deseto leto zapored podelila nagrade za uspešno opravljeno bralno značko za odrasle. Novost letošnje bralne značke je bila, da so morali bralci poleg tega, da so prebrali najmanj pet knjig s seznama z izbrano literaturo, odgovoriti na vprašanja, povezana z vsebino prebrane knjige. Rdeča nit knjižnega seznama je bila tokrat umetnost. Med drugim so bralce ganile zgodbe o pogumu in vztrajnosti na umetnikovi poti, dotaknile so se jih zgodbe, pričujoče o čudežih, ki jih v kaosu druge svetovne vojne zmoreta uresničiti le glasba in brezmejna otroška volja, izvedeli so, da lahko iz starih kavčev izdelamo naravnost čudovite violine, iskali ukradeno Gauguinovo sliko in skrivnostnega pevca tanga ter se učili zbirati in krasti dobre ideje, da bi našli svoj stil.

Vsaj 145 posameznikov je letos zavzeto bralo in v knjigah iskalo odgovore na številna življenjska vprašanja. Za uspešno opravljeno bralno značko so prejeli knjižno kazalko z njihovim imenom in knjižno nagrado ter se udeležili pogovornega večera z Janezom Škofom, ki jim je ob koncu dogodka podelil nagrade.

Gledališki ustvarjalec, harmonikar in pevec ter aktualni prejemnik Borštnikovega prstana za življenjsko delo Janez Škof je trenutno angažiran v desetih predstavah. »Mogoče se z leti zgodi, da misliš, da moraš delati več,« se je pošalil. Dolgčasa se sicer boji, je pa tudi res, da mu je malokrat dolgčas. Na odru se vsakič malo »zaljubi«, vsekakor pa igra zanj ni pretvarjanje, da si nekdo drug. »Za igro se mi zdi pomembno, da na odru meditiraš.« Meni, da so ženske boljše igralke kot moški, ker imajo v sebi več »histeričnega«. Sicer pa je zanj na odru izmed vseh čustev najtežje odigrati jezo.

V mladosti je ogromno prebral, danes pa mu za branje zmanjkuje časa. Afiniteto do poezije je dobil, ko je na akademiji slišal recitirati Štefko Drolc Prešernov Krst pri Savici. Ne sodi med ljudi, ki bi si zapisovali dogodke iz svojega življenja, tako da svoje avtobiografije ne načrtuje. Mu pa na misel ves čas prihajajo asociacije, še pri sodukujih. Posebno mesto v njegovem življenju ima glasba, a se je v odločilnem trenutku raje odločil za gledališče. Kljub temu pa so obiskovalci lahko uživali ob skladbah, s katerimi je še dodatno obogatil podelitev bralne značke za odrasle v novomeški knjižnici. (Bojana Medle)