sreda, 22 maja, 2024
DomaLokalnoFOTO: V Iv. Gorici končano mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev

FOTO: V Iv. Gorici končano mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev

S prireditvijo v športni dvorani Osnovne šole Stična, se je zaključilo 12. mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev (International Meeting of Young Beekeepers – IMYB), ki sta ga v Ivančni Gorici, med 3. in 7. julijem 2023, organizirali Čebelarska zveza Slovenije in Občina Ivančna Gorica.

Prireditev je z govorom odprl podpredsednik Apimondie dr. Peter Kozmus, ki najprej pozdravil mlade čebelarje in izrazil upanje, da so preživeli lep in uspešen teden, poln novih izkušenj in znanja na področju čebelarstva. Hkrati je poudaril pomembnost skupinskega dela in povezovanja. Prav to je vodilo Apimondie, ki po svetu organizira različne dogodke, za povezovanje vseh ključnih deležnikov v panogi čebelarstva. Zahvalil se je mentorjem, za njihovo prizadevanje v vzgoji novih generacij mladih čebelarjev. Posebno zahvalo, za prenos znanja na mlade čebelarje, pa je Kozmus namenil predsedniku Mednarodnega centra mladih čebelarjev (ICYB) gospodu Jiřiju Piza.

Sledila je podelitev priznanj in medalj, ki so jih posamezne ekipe držav dosegle na tem mednarodnem tekmovanju. Mladi čebelarji so tekmovali v različnih kategorijah in sicer nacionalno ekipno mešano, posamezno in ekipno. V slednji kategoriji je tretje mesto zasedla Avstrija, drugo Slovaška in prvo Češka. Ekipa Slovenije je dosegla  šestnajsto mesto. V kategoriji posamezno tretjega mesta niso podelili, saj sta si drugo mesto delila Avstralec Reuben Wherret in Slovakinja Štefánia Farkašová, na zmagovalno stopničko pa je stopil Jakob Zöchbauer iz Avstrije.

Sodelujoče ekipe so na ocenjevanje pripeljale tudi okoli šestdeset vrst medu, med katerimi je prvo mesto zavzel med facelije iz Škotske, drugo mesto je šlo v roke Češki za mešani cvetlični med in tretje mesto Romuniji za akacijev med.

V sklepnih govorih so se Jiři Piza predsednik Mednarodnega centra mladih čebelarjev (ICYB), Boštjan Noč predsednik Čebelarske zveze Slovenije in Dušan Strnad, župan Občine Ivančna Gorica, drug drugemu zahvalili za dobro sodelovanje in uspešno organizacijo dogodka, pri tem pa izpostavili posebne zahvale koordinatorici tekmovanja ge. Dragici Šteh, opatu Maksimilijanu, ki je na široko odprl vrata Stiške opatije za nastanitev sodelujočih ekip, g. Marjanu Potokarju, ravnatelju OŠ Stična, kjer je bilo prizorišče tekmovanja in g. Vladimirju Fajdigi, vodji tekmovalnega dela.

Dogodek so sklenili s podpisom posebne listine, pobude Apimondii za ustanovitev mladinske komisije, ki so jo podpisali, Boštjan Noč, Dušan Strnad in Jiři Piza.

Goste in mlade čebelarje je v slovo pospremila glasba ansambla Saše Avsenika, pred zaključno prireditvijo pa so si lahko ogledali bogato ponudbo na lokalni tržnici v srednješolskem amfiteatru. (Gašper Stopar, Občina Iv. Gorica)

(Foto: Občina Ivančna Gorica, IMYB2023)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča