torek, 19 marca, 2024
DomaLokalnoFOTO: V Šentjerneju v spomin na Janez Goriška, v soboto še v...

FOTO: V Šentjerneju v spomin na Janez Goriška, v soboto še v Planici

Planica je v teh dneh tradicionalna gostiteljica svetovnega pokala v poletih, na letalnici bratov Gorišek. In v soboto se bodo Janezu poklonili pred tekmo, ko se bo po naletu letalnice bratov Gorišek z Janezovo zastavo spustil njegov nečak Dušan Gorišek in sicer v soboto, takoj po uradni otvoritvi tekmovanja in slovenski himni. Ob tej priložnosti se bodo vsi v Planici Janezu poklonili z minuto molka.

Že v sredo pa so v rdeči dvorani Kulturnega centra Primoža Trubarja v Šentjerneju pripravili slovesno žalno sejo Občinskega sveta Občine Šentjernej v spomin na častnega občana Janeza Goriška.

V slovo in spomin na vizionarja, športnika, športnega delavca, konstruktorja in častnega občana Občine Šentjernej, Janeza Goriška, ki se je poslovil 21. marca letos v devetdesetem letu starosti, sta spregovorila župan Občine Šentjernej Jože Simončič ter bivši podžupan in družinski prijatelj pokojnega, Janez Selak.

Župan se je v govoru na žalni seji dotaknil pomembnejših prelomnic iz življenja pokojnega častnega občana ter poudaril, da je Gorišek, kljub temu, da je bil prejemnik najprestižnejših priznanj in nagrad, rad povedal, da je bil prav ob podelitvi naslova častnega občana Občine Šentjernej leta 2015 najbolj ganjen. Vedno se je namreč rad spominjal svoje mladosti, ki jo je med počitnicami in ob koncih tedna preživel s starši na domačiji v Dolenji Stari vasi. Vse življenje je ostal tesno povezan z rojaki, s Šentjernejem in Dolenjsko.

Janez Selak pa je v nagovoru delil spomine na nekatere zgodbe, ki sta jih doživela skupaj s pokojnim Goriškom. Izpostavil je tudi, da je po skupnem obisku letalnice v Vikersundu na Norveškem, začutil, da Janeza Goriška, kot športnega delavca, konstruktorja in izjemnega človeka, v tujini morda še bolj cenijo, kot doma. V svojem nagovoru je podal tudi predlog, da se nova športna dvorana v Šentjerneju poimenuje po bratih Gorišek.

Spominu na Janeza Goriška so se udeleženci žalne seje lahko poklonili tudi z vpisom v žalno knjigo, ki je bila odprta v rdeči dvorani vse do konca seje.

Na žalni seji sta nastopila Katarina Štefanič Rožanec in Sandi Franko, učitelja z Glasbene šole Marjana Kozine, oddelek Šentjernej, ter Šentjernejski oktet. Žalno sejo je povezoval Lojze Bojanc.

Družini in prijateljem pokojnega Občina Šentjernej izreka iskreno sožalje. Kot športnika, konstruktorja in prijatelja se ga bomo Šentjernejčani spominjali s spoštovanjem in hvaležnostjo. (Besedilo: Tanja Brate)

(Foto: Emil Turk)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča