FOTO: V Šmarjeti Krpica na krpico

0
562

Konec minulega tedna so v Stari šoli v Šmarjeti odprli razstavo Krpica na krpico: krpanke Lerke Medle.

Začetki izdelave krpanke segajo daleč v zgodovino in izvirajo iz pomanjkanja materialov. Gre za kombiniranje različnih delčkov tkanin, s katerimi se ustvari novo samostojno celoto. Krpanka dopušča veliko domišljije pri ustvarjanju, pri čemer ustvarjalec svoje mojstrstvo pokaže predvsem z idejami in izvirnimi kombinacijami posameznih koščkov tkanin različnih vzorcev in barv, nenazadnje pa tudi z natančnimi šivi.

Lerka Medle se z izdelovanjem krpanke ukvarja že več kot 15 let, zanjo pa se je navdušila ob obisku daljne Japonske, kjer domujejo nekateri najboljši ustvarjalci krpanke. V začetku leta 2013 je pridobila certifikat domače in umetnostne obrti in s svojimi izdelki nadgradila dediščino izdelovanja krpanke, saj se je odmaknila od tradicionalnih geometrijskih vzorcev in raje ustvarja po svojem navdihu. Njeni izdelki različnih tehnik so večinoma iz dragocenih japonskih materialov, vsi pa so od prvega do zadnjega šiva narejeni ročno.

Sodelovala je na nekaj skupinskih razstavah, med njimi tudi na mednarodnem festivalu v Tokiu, vodila pa je tudi tečaje krpanke v Ivančni Gorici, Novem mestu in Črnomlju. Sicer pa za svoje veselje ustvarja na domu, ki ga krasijo številni njeni izdelki. Na razstavi si je mogoče ogledati izdelke, ki so nastali vse od začetkov njenega ustvarjanja pa do danes. Na odprtju razstave je nastopila tudi vokalistka Tjaša Zirkelbach. Razstava je na ogled še do konca meseca oktobra. (Bojana Medle)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj