petek, 29 marca, 2024
DomaLokalnoFOTO: Velika tintnica zdravilna, ampak brez alkohola

FOTO: Velika tintnica zdravilna, ampak brez alkohola

Po objavah vidim, da je pravi gobarski raj v teh tednih na Štajerskem in v Prekmurju, medtem ko je na Dolenjskem že vse od konca julija nekoliko zatišja. Ampak, če gob ne najdemo v gozdu, pa jih lahko že kar na cesti. Tako sva danes s sovaščanko Nado občudovala družinico gob. Oba sva si bila enotna, da to niso dežnikarice.  😉 Potem pa z Machove poti prideta pohodnika in gospa kot iz topa izstreli, to je najverjetneje tintnica. In res, gre za veliko tintnico. Seveda, te, ki so pri nas v vasi oz. kar na cesti, ob smetnjakih niso uporabne, sicer pa ima ta goba neverjetne koristne lastnosti.

Povzemam članek s spletne strani fotosibir. Zanimivo. Človek vsak dan izve kaj novega. Sicer pa jih naberite na travniku.

Velika tintnica je goba, ki naravno znižuje krvni sladkor, zaradi sestave odvrača od uporabe akohola in ima močan antibiotični učinek. Zgodovina uporabe te zdravilne gobe je razmeroma kratka vendar že dobro raziskana. Velika tintnica je ena redkih zdravilnih gob, ki je v vzhodni medicini niso uporabljali. Prvo strokovno znanje o učinkih velike tintnice je bilo pridobljeno šele v 20. stoletju v Evropi.

Raziskave

Velika tintnica je najpomembnejša goba z antidiabetičnimi učinki. Njena dolgoročna poraba znižuje krvni sladkor. Po raziskavah se je že 90 minut po zaužitju posušenega trosnjaka gobe glikemija (koncentracija glukoze v krvi) zmanjšala od 30 do 40%, učinek pa je bil viden še 6-8 ur po zaužitju. Odmerjanje gobe se določi glede na raven glikemije. Odmerjanje velike tintnice mora ustrezati ravni insulina ali antidiabetićnih zdravil, tako da ne pride do hipoglikemije.

Vpliv velike tintnice na vaše telo

  • Prisotnost velike tintnice v prehrani zmanjšuje krvni sladkor, izboljšuje prebavo, ohranja prožnost žil in prekrvavitev ter preprečuje arteriosklerozo.
  • Gobo lahko uživate pod pogojem, da ne uživate alkohola, zlasti ne piva, saj ta goba deluje v kombinaciji z alkoholom kot antabus (zdravilo, ki se uporablja pri zdravljenju alkoholizma).
  • Če skupaj z veliko tintnico uživate alkohol, se lahko pojavijo neprijetni simptomi, ki vključujejo pordelost kože, težave z dihanjem, glavobol, palpitacije, bruhanje. Že požirek alkohola lahko izzove prebavne težave, vrtoglavico in bruhanje.V nekaterih programih odvajanja s to terapijo alkoholike »prestrašijo« in spodbudijo, da ostanejo vzdržni.
  • Uživanje se priporoča pri diabetesu, povišanem krvnem tlaku, črevesnih vnetjih, stresu in zaprtju.
  • Priporočljivo jo je uživati pri hepatitisu, črevesnih vnetjih, stresu in zaprtju.
  • Na trgu se pojavlja vse več preparatov za diabetike in bolnike z visokim krvnim tlakom, ki vsebujejo veliko tintnico.
  • Ergotionin je aminokislina z močnimi antioksidacijskimi lastnostmi, ki so jo izolirali iz velike tintnice. Človeški organizem ni sposoben sam sintetizirati te aminokisline, zato jo moramo pridobiti iz hrane. Ta aminokislina ima kot močan antioksidant protivnetne in antistresne učinke.

Velika tintnica podrobneje

Velika tintnica (COPRINUS COMATUS) je užitna goba iz družine kukmakov, poznana po svojem valjasto stožičastem klobuku z značilnimi luskami. Običajno jo najdemo od maja do novembra, raste na travi, v parkih,  poljih in ob peščenih poteh, večinoma na krajih, ki jih je zaznamovala človekova dejavnost. Goba je užitna, vendar se trosovnica hitro razvije, kar vpliva na njen okus, ki je prijeten le pri mladi tesno zaprti gobi. Ko se klobuk razpre, se prične avtoliza, saj iz nje prične iztekati gosta črna tekočina, nasičena s trosi. Na koncu od gobe ostane le črna pika, podobna razlitemu črnilu. To gobo so pred nekaj desetletji sprva gojili znanstveniki v nekdanji vzhodni Nemčiji, v zadnjem času pa se je njeno gojenje razširilo zlasti na Kitajskem. Velika tintnica je zelo pogosta v Evropi in Severni Ameriki, sedaj pa jo najdemo tudi že v Avstraliji in Novi Zelandiji.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča