FOTO: Vinska vigred – največji vinarski festival

0
186

Po mnenju številnih obiskovalcev je tudi letošnja 35. Vinska vigred v Beli krajini opravičila naziv največjega vinarskega festivala v Sloveniji.

Celoten festival se je pričel že v četrtek, 18. maja, ko je Društvo vinogradnikov Metlika na metliškem gradu pripravilo dvorjenje vigrednih šampionov. Izbrana najboljša vina z Vinske vigredi 2017 so družili s prigrizki, ki so jih pripravili v Restavraciji Štajdohar. Svečano odprtje pa se je zgodilo že naslednji dan, 19. maja, ko so podelili letošnje šampione vin, dosedanja kraljica metliške črnine Jana Štajdohar pa je krono predala naslednici, 22-letni študentki agronomije Katarini Plut iz Cerovca v semiški občini. Ta je pred zbranimi obljubila, da bo v prihodnjem enoletnem mandatu vzorno in dostojno opravljala vlogo ambasadorke metliške črnine in ostalih belokranjskih vin.

Organizatorji so poskrbeli za povsem zmerne cene po točilnih pultih. Za tradicionalni vini metliško črnino in belokranjca z oznako PTP je bilo potrebno odšteti od 0,8 do 1 evra za deciliter, za vsa druga vina so vinarji lahko prosto oblikovali cene. Tudi na stojnicah s hrano cene niso bile zasoljene, saj so za 5 evrov že ponujali dobro malico, kilogram odojka z ražnja je bilo moč dobiti za 20 evrov, kilogram jagenjčka pa za 22 evrov.

Skozi suha grla je steklo okrog 8 tisoč litrov vina, spekli pa so več kot 500 belokranjskih pogač. Tudi obisk degustacijske kleti in delavnic peke pogače je bil letos množičen. Skupno se je na treh odrih zvrstilo več kot 650 nastopajočih, ki so poskrbeli, da je bil program primeren za vse generacije, od najmlajših do upokojencev. V soboto je iz Ljubljane na festival prispelo 300 kolesarjev, na Urbanovem teku je sodelovalo 90 tekačev, na Urbančkovem teku pa so se med sabo pomerili tudi otroci.

V treh dneh je tri metliške trge v starem mestnem jedru  obiskalo okrog 20 tisoč ljudi. Ves napor in trud organizatorjev, ki so ga vložili v pripravo programa, je bil povrnjen. Vinska vigred ostaja prireditev, na kateri se zberejo sorodniki, prijatelji in znanci ter ob dobri kulinariki in kozarcu belokranjskega vina v starem mestnem jedru preživijo lepe trenutke. Letošnja nam bo ostala v spominu po bogatem kulturnem in zabavnem programu, močni zastopanosti gospodarstvenikov na festivalu,  na žalost tudi po malce bolj kislem sobotnem vremenu,  predvsem pa po zares vrhunskih vinih lanskega letnika.

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj