FOTO: Zaključek 55. Jurjevanja s plesi treh kontinentov

0
51

Na predvečer dneva državnosti se je v središču Črnomlja odvijal še zadnji, 5. dan jubilejnega 55. folklornega festivala Jurjevanje v Beli krajini.

Prijetno topel nedeljski popoldan je še zadnjič v staro mestno jedro privabil domačine, družine in Belokranjce ter tudi turiste iz Izraela, Nemčije, Poljske, Hrvaške in Anglije, ki so na različnih prizoriščih spremljali program. Na Črnomaljski promenadi je potekal rokodelski sejem domače in umetnostne obrti ter ponudba lokalnih dobrot. V otroškem kotičku so otroci ustvarjali lovilca svojih sanj in izdelovali vetrnice in maske. Na malem odru so donele pesmi in etno glasba iz Slovenije in tujine ter pesmi v izvedbi izvajalcev Glasa mladih.

Za ogrevanje pred sklepnim dejanjem Jurjevanja je poskrbela domača Godba Črnomelj, ki je v repertoar med drugim vključila slovenske popevke, ki jih je z vokalom popestrila pevka Katja Stariha, filmske skladbe ter priredbe svetovno priznanih rock zvezd.

Ob 20. uri se je na glavnem odru, pred katerim je bilo ponovno z občinstvom popolnjeno prizorišče, pričelo še zadnje dejanje 55. Jurjevanja v Beli krajini, in sicer folklorni program »Lepa Anka kolo vodi…«. Od belokranjskih folklornih skupin sta se predstavili upokojenska folklorna skupina Lepa Anka iz Črnomlja z odrsko postavitvijo »Ki za kolo« in pa folklorna skupina KUD Božo Račič Adlešiči, ki se je ob spremljavi tamburašev starega Farkaš sistema predstavila z odrsko postavitvijo »Bodimo veseli«.

Vrhunec folklornih nastopov so pripravile folklorne skupine iz tujine. Po 2 letih je ponovno na glavni jurjevanjski oder stopil hrvaški »Folklorni ansambl Šiljakovina«. Predstavili so pesmi in plese Vukomeričkih gorica in Sesvetskog prigorja. V zaključku je nastopila tudi folklorna skupina C.I.D.A.N. Mi Peru iz Peruja, ki je predstavila tradicionalne plese inkovske civilizacije in prvinske plese iz perujsko pragozdnate Amazonije ter navdušila v kostumih sestavljenih iz perjanic, tukanovih kljunov in opičjih lobanj, ob spremljavi bambusove andske flavte, kitare in tolkal. Še zadnjič so se s čutnimi plesi, ki ponazarjajo gibanje valov vode in potekajo v ritmu utripajočega srca ter nosijo sporočilo indijskih vrednot in kulture, predstavili folklorniki iz indijske skupine Spandan, ki so na Jurjevanje prišli iz zvezne države Gudžarat, kateri pravijo tudi »dragulj zahodne Indije«. Težko pričakovani folklorni spektakel so ponovno s srbskimi koli in razgibanimi formacijami uprizorili tudi folklorniki iz srbske folklorne skupine KUD Sevojno, ki v svojem repertoarju z več kot 20 koreografijami prikazujejo srbske običaje in folklorno dediščino.

V zaključku sta zbrane nagovorila še županja Občine Črnomelj, ga. Mojca Čemas Stjepanovič, in direktor RIC Bela krajina, g. Peter Črnič, ki sta se zahvalila obiskovalcem, organizacijski ekipi in vsem sodelujočim društvom in prostovoljcem in nastopajočim ter občinstvu zaželela iskrene čestitke ob prihajajočem dnevu državnosti in jih pozvala na prihodnje, že 56. Jurjevanje v Beli krajini.

RIC Bela krajina, Jurjevanje v Beli krajini

(foto: JK Design)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj