FOTO: Zamudil marčnice, smrčki so

0
285

Vsi, ki ste gobarji, gozd spremljate, glede na letni čas, lahko vsaj devet oz. osem mesecev. Že tradicionalno so prve gobe v t.i. novem letu marčevke, marčnice oz. kot želite, kmalu oz. skoraj v enakem obdobju pa poženejo tudi smrčki oz. mavrahi,  še ene užitne gobe, ki pa so res da bolj v neposredni bližini gozda, ob potokih, In Katarina nam je poslala fotografiji okusne lepote pomladi. In zanimivo, natanko dve leti nazaj, torej na isti datum, le da je bilo leto 2017, so ti isti okusnežni pokukali na dan.

Mavrah raste pomladi, podoben je satju z globokimi udrtinami in med seboj povezanimi grebeni, ki pa so različnih velikosti, oblik in barv, zato pa razlikujemo več različkov užitnega smrčka, katere nekateri avtorji opisujejo kot samostojne vrste, vsi pa so votli.  Mavrah raste ob potokih, rekah in v logih, včasih na travnatih področjih, pa tudi v gozdovih ali na vrtovih, samo pomladi.

Mavrah je pogojno užiten, kuhan ali pečen pa je odličen, vsestransko uporaben in od nekdaj zelo cenjen.

Surovih smrčkov ne smemo zaužiti, saj je možna huda zastrupitev. Pogojno užitni so tudi vsi različki užitnega smrčka. Pogost je okrogloglavi različek (var. rotunda), ki ima klobuk enake višine in širine, je okrasto rjav, največkrat pa ga bomo našli na gnojenih travnatih področjih. Debelobetni različek (var. crassipes) doseže do 25 cm višine in ima izrazito močan bet, ki je 3-4 krat daljši od višine klobuka. Beli različek (var. alba) raste včasih skupaj z okrastimi ali sivkasto obarvanimi smrčki, črni različek (var. atrotomentosa) pa ima žametast izgled in svetlejše grebene, raste pa najraje na gozdnih pogoriščih. (vir: gobe.si)

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj