petek, 12 julija, 2024
DomaLokalnoFOTO: Zaradi dotrajanosti so most zaprli

FOTO: Zaradi dotrajanosti so most zaprli

Potem ko se je pred dnevi na Facebooku pojavila fotografija dotrajanega mostu med Lokami in Potokom (Volavški most), se je hitro odzvala občina Straža, ki je zaradi slabega stanja lesenega mostu čez reko Krko v naselju Loke od danes (sobota, 22. julij) do 18. avgusta 2023 izvedla popolno zaporo mostu. V tem času bo promet preusmerjen po drugih javnih cestah. V Straži so v pričakovanju novega mostu, ki bo stal blizu milijona evrov.

Kot sporočajo z Občine Straža je popolna zapora nujna zaradi pregleda stanja mostu in izvedbe vzdrževalnih del. Po prvih ugotovitvah so poškodbe na mostu, ki je prometno zelo obremenjen, zaradi dotrajanih lesenih nosilcev (pilotov) in posledic trkov naplavin (dreves) na stebrih mostu na levi strani, gledano v smeri toka reke Krke, takšne, da most ni varen za promet in potrebuje nujno sanacijo. Stanje elementov v vodi bodo ocenili tudi s pomočjo potapljačev.

Občina Straža je sicer trenutno v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za gradnjo novega nadomestnega mostu. Postopek se je nekoliko zavlekel, saj je imela občina težave pri pridobivanju soglasja na enem od zemljišč, zaradi česar so morali opraviti preprojektiranje in os mostu v naravi prestaviti meter nižje. Ob tej priložnosti se Občina Straža zahvaljuje lastnikom zemljišč, ki so dovolili poseg na svoje zemljišče.

Za nov most v Lokah so v Straži v letošnjem občinskem proračunu zagotovili 204.000 evrov, prihodnje leto pa še 655.000 evrov. Podoben bo tistemu, ki je tam stal še okrog leta 1970. Novi most bo imel betonske temelje in leseno konstrukcijo. Štel bo sedem lesenih podpornikov v Krki in tri na brežini pred naseljem. Most bo nekoliko širši od sedanjega, širina voznega pasu bo 2,8 metra, imel bo ločeno površino za pešce in kolesarje. Osna obremenitev mostu bo še naprej ostala 2,5 tone, nespremenjen bo ostal tudi prometni režim za motorna vozila, promet bo namreč tudi po novem mostu potekal izmenično enosmerno, so še sporočili z Občine Straža.

(foto: FB Mihael)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča