FOTO: Zdaj se ve, zakaj je ‘usekalo’

0
10490

Na številko policije 113 so v soboto zvečer, 4. 1. 2020, okoli 22.30 ure, prejeli več klicev občanov, ki so slišali močno detonacijo, ki je stresala okna v naselju Vrh pri Boštanju in so jo ponoči slišali tudi v deset kilometrov oddaljenih krajih, vse od Mokronoga do Škocjana. Poročali so o močnem poku in tresenju šip.

V ponedeljek so policisti izven naselja Vrh pri Boštanju med vinogradi našli mesto, kjer je prišlo do detonacije neznane eksplozivne naprave oziroma eksploziva. Na površini okoli pet kvadratnih metrov so bili vidni znaki delovanja eksplozije (ožgana zemlja in trava), prav tako v okolici (poškodbe stebrov vinograda…). Obvestili so dežurnega preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca. Komisija sektorja kriminalistične policije je v sodelovanju s sevniškimi policisti in bombnim tehnikom specialne enote policije opravila ogled. Udarni val eksplozije je poleg škode v vinogradu poškodoval tudi bližnji vikend (poškodbe vrat in razbito steklo okna).

V torek dopoldne so kriminalisti, policisti, vodnik službenega psa za odkrivanje eksplozivov in specialisti bombni tehniki opravili hišne preiskave pri 35-letnemu osumljencu, ki so ga prijeli v ponedeljek pozno popoldne in ga pridržali. Pri ogledu kraja in hišnih preiskavah so zasegli električne vodnike in transformator (kar naj bi služilo kot pripomoček za električni sprožilec) ter še nekaj snovi, ki jih bodo poslali v nadaljnje preiskave v nacionalni forenzični laboratorij. Po prvih ugotovitvah kaže, da je 35-letnik tako močno detonacijo, ki je poškodovala bližnji objekt in so jo občutili ali zaznali razdalji deset kilometrov od kraja, povzročil z večjo količino kalcijevega karbida (snov, ki v kombinaciji z vodo tvori vnetljiv in eksploziven plin acetilen).

Za 35-letnika bodo napisali kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti po 1. odstavku 314. člena kazenskega zakonika je predvidena kazen zapora do 5 let. Z nespametnim ravnanjem je povzročil materialno škodo in vznemirjanje javnosti, k sreči pa ni bil nihče poškodovan, so sporočili s PU Novo mesto.

(foto: PU NM)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj