FOTO: Zdravilna skrinjica oz. bezeg

0
363

Zdi se, da se ljudje vse bolj vračamo nazaj k naravi in iščemo v rastlinah tiste zdravilne lastnosti, ki so jih odkrili že naši predniki. Tudi bezeg sodi na seznam priljubljenih rastlin, po katerih ljudje posegamo že stoletja. Zaradi zdravilnih lastnosti so ga nekoč imenovali kar zdravilna skrinjica za kmečke ljudi. Tudi letos narava nekoliko prehiteva, saj se praviloma beli bezgovi cvetovi razcvetijo junija, včasih konec maja. Letos bezeg cveti že te dni. Je pa res, da ponekod letos na bezgu ne manjka uši.

Zdravilne lastnosti

Zeliščarji priporočajo pitje bezgovega čaja v času prehladnih obolenj in pri tistih boleznih, katerih stanje se hitro popravi ravno z močnim potenjem. Uporabljamo ga še za obnavljanje krvi, zdravljenje vnetij, proti vročici in pri lajšanju dihalnih poti. Čaj iz bezgovih korenin je lahko tudi odlično odvajalno sredstvo.

Tudi zdravilen bezeg moramo uporabljati previdno tako kot vse zdravilne rastline. Ne bo prav nič narobe če se bomo o vseh možnih učinkih še sami posvetovali. Pred vsem pa nikoli ne smemo pretiravati. Bezga nikakor ne smejo uživati nosečnice in doječe matere, saj vsi deli vsebujejo strupene alkaloide.

1.   Nabiranja se lotimo, ko je bezeg na vrhuncu cvetenja.

2.    Pomembno pravilo: Bezeg je potrebno nabrati v suhem, sončnem vremenu. Nikoli po dežju, ko je rastlina prepolna dežnih kapelj.

3.    Nabiranja se lotile zjutraj ali tja do sredine dopoldneva. V tem času bo sonce že posušilo roso, čebelice pa se tudi še ne bodo pogostile na priljubljenih aromatičnih cvetovih, ki zanje predstavljajo odlično pašo.

4.    Med nabiranjem cvetove shranite v košaro, ne tlačite jih v plastično vrečko!

5.    Za sušenje jih pripravite tako: odstranite stebelne dele, cvetove, ki so porjaveli, odcveteli, pa tudi tiste, ki še niso dozoreli. Bodite pozorni tudi na predele, kjer se nahajajo uši – odstranite celotne predele, kjer se nahajajo insekti.

6.    Pravilno sušenje: Bezgove cvetove sušimo na svežem zraku! A nikakor ne na soncu! Le tako bodo ohranili lepo svetlo barvo. V nasprotnem primeru bodo potemneli, dobili bodo rumenkasto rjav ton.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj