četrtek, 28 marca, 2024
DomaLokalnoFOTO: Zelemenjava in svetovni dan oživljanja v Nm

FOTO: Zelemenjava in svetovni dan oživljanja v Nm

Območno združenje RKS Novo mesto je na sončno soboto pripravilo letošnjo jesensko Zelemenjavo.

Prvo Zelemenjavo so pripravili že leta 2013 in potem skoraj vsako leto spomladi in jeseni, tokratna je bila že 16 po vrsti. Kot že leto poprej, so jo tudi letos načrtovali in izvedli udeleženci programa socialne aktivacije na mestni tržnici na Glavnem trgu v Novem mestu.

Projekt socialne aktivacije se izvaja v okviru EU skladov, vodi ga Ministrstvo RS za delo socialne zadeve in enake možnosti. Program spodbuja, izboljšuje zaposljivosti in opolnomoča ljudi za vključitev na trgu dela. Traja 6 mesecev in vključuje po 15 oseb. In organiziranje

Sam princip Zelemenjave ima dobrodelno in solidarnostno noto, saj se z menjavo in podarjanjem pridelkov, plodov, izdelkov spodbuja medosebna pomoč, dobrosrčnost, povezovanje, tudi samooskrbo in lokalno proizvedene dobrine, prav tako kot spoštovanje do dela pridnih rok posameznikov. Obiskovalci so lahko zamenjali svoje pridelke in odnesli tiste, ki jim za ozimnico še manjkajo oziroma so pustili prostovoljni prispevek, namenjen Skladu za pomoč ljudem v stiski iz katerega se sredstva porabijo v obliki finančne pomoči socialno ogroženim za pomoč pri kritju najnujnejših stroškov.

Obrnili smo se tudi na lokalne kmete in podjetja, ki so donirali svoje izdelke, in sicer Kmetija Pleško, Vrtni center Novo mesto, Krnc d.o.o., Cvetličarna Colarič Peter, Cvetličarna Miklavčič, Mlin Rangus, Cvetličarna Colarič Katja, Kartuzija Pleterje, Zeliščarski center JV Slovenije, Dobrote Dolenjske, Pivnica in slaščičarstvo Jereb, Turistična kmetija Šeruga, Medeni butik Voglar, Vrtnarstvo Mencin, Cvetlčarstvo Amaryllis. Za njihov prispevek se jim iskreno zahvaljujemo.

Dan na trgu pa smo poleg treh stojnic za Zelemenjavo dopolnili tudi z delavnico temeljnih postopkov oživljanja, Knjižnica Mirana Jarca se je predstavila s Knjižnico semen, udeleženka socialne aktivacije je izdelovala ikebane in obiskovalci so si lahko ogledali likovne izdelke otrok iz OŠ Vavta vas, Šentjernej in Dolenjske Toplice.

Zelemenjava je uspela, odzvalo se je več kot 240 obiskovalcev, zamenjali smo več kot 150 kg pridelkov in izdelkov, z akcijo pa zbrali 538,07 eur v Sklad za pomoč ljudem v stiski.

Obiskovalci so lahko ponovili tudi temeljne postopke oživljanja v okviru kampanje ob svetovnem dnevu oživljanja 16. oktobru Slovenija oživlja! Prikaz in delavnico smo izvajali v sodelovanju s študenti medicine, ki so poudarile, kako pomembno je, da ponovimo oživljanje in znamo pomagati, če smo priča srčnemu zastoju.

Projekt je uspel, saj se je lepo vklopil v sobotno dogajanje na Glavnem trgu, ki ob sončnem vremenu privabil veliko Novomeščanov in drugih obiskovalcev. (OZ RKS Novo mesto)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča