FOTO: Želje Marka Kumpa so se uresničile, zmaga

0
1007

Že peta mednarodna kolesarska dirka za Veliko nagrado Adrie Mobil se je tudi tokrat zgodila z močno mednarodno zasedbo in aprilskim spremljevalcem dežjem. Med 19 sodelujočimi ekipami, pa je zagotovo največ veselja v domačem taboru, saj je Marko Kump po letu 2015 spet slavil in tako za domačo ekipo Adria Mobil Cycling prikolesaril novo lovoriko. Drugi je bil Čeh Sisr in tretji Avstrijec Auer. Odlično četrto mesto je osvojil kolesar Adrie Mobila, David Per.

Dobrih 185 kilometrov dolga dirka s štirimi vzponi (Brezovica, Vahta in dvakrat Gabrje) je bila sicer razmeroma mirna, če ne štejemo dežja, ki je večji del dirke lepo pral kolesarje. Že kmalu po štartu je uspel pobeg četverice, glavnina pa je praktično skoraj do konca le nadzirala razliko. Glavno vlogo v pobegu so imeli kasnejši zmagovalec gorskih ciljev Avstralec Benjamin Hill(Ljubljana Gusto Santic), Čeh Matej Zahálka (Elkov Author) in Slovenec Nik Čemažar (KK Kranj). Vendar je bila v ozadju stalno ekipa Adria Mobil Cycling, ki je imela seveda samo en cilj – zmago domačega favorita Marka Kumpa.

Težki pogoji so terjali davek in med več kot 130 kolesarji je bilo kar veliko odstopov, v zaključnih krogih pa je dogajanje v ospredju krojila skupina približno 40 kolesarjev. Z vsakim izmed pet kilometrov dolgih zaključnih krogov se je skupina redčila in raztegovala, kolesarji Adrie Mobil pa so vedno bolj pritiskali na pedala. Ob glasnem navijanju gledalcev je ciljno črto prvi prečkal domači matador Marko Kump, a pot do zmage je bila zahtevna. Marko Kump razloži: “Dirka je bila vse prej kot lahka, čeprav je bilo morda videti drugače. Vendar so fantje iz ekipe danes opravili izjemno delo in tako rekoč od starta do cilja kontrolirali potek dirke, sam zaključek pa izpeljali naravnost fenomenalno. Zahvala za zmago gre tako prav njim.
Ker je to za nas domača dirka je uspeh na njen zares pomemben, prav tako pa je bil zaradi tega tudi večji pritisk. Še posebej, če te že od samega začetka postavijo v vlogo favorita in od tebe ne pričakujejo nič drugega kot zmago. Nekako sem skušal to postaviti v ozadje in se osredotočiti na samo dirko. Moram priznati, da sem si ob prečkanju ciljne črte kar oddahnil.”

Seveda je bil zadovoljen tudi športni direktor Branko Filip, ki se je zavedal odgovornosti do domače javnosti: “Vsi na dirki so vedeli, da smo organizatorji dirke in glavni favoriti. Poleg tega ima Marko dobro sezono in ekipa dobro delo. Za povrh je bila dirka še zelo težka, zato me je bilo malo strah kako se bo razpletlo. Marko je med dirko prišel do mene in povedal, da je šel čez hribe do svoje meje in da morda ne bo mogel držati tempa vodilnih. Zmenili smo se, da mora v tem primeru ekipa ostati z njim in ga nato v zaključku potegniti do vodilnih. Danes smo pač dirkali za njega. Na srečo to ni bilo potrebno, Marko je zdržal in celotna ekipa je delovala točno tako, kot smo se zmenili.”

Filip je bil toliko bolj zadovoljen, ker je ekipni uspeh dopolnil David Per s četrtim mestom, Srb Dušan Rajović pa je le malo pred zaključkom dirke v Novem mestu slavil na dirki avstrijskega pokala.

(Foto: Luka Šarman)

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj