petek, 19 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: Žerjavi preletavajo Dolenjsko in Posavje

FOTO: Žerjavi preletavajo Dolenjsko in Posavje

Tako včeraj kot danes ste lahko na nebu nad Dolenjsko in Posavjem opazili velike jate velikih ptic. Gre za žerjave, ki so izjemni jadralci in vešče izkoriščajo zračne tokove na svojih maratonskih selitvah. Letijo z iztegnjenim vratom, tako kot štorklje. Žerjavi se selijo v jatah v klinaste oblike. Na ta način zmanjšajo zračni upor pticam na repu jate, ki zato za letenje porabijo manj energije. Čez čas, ko se ptice na čelu jate utrudijo, jih zamenjajo ptice iz zadnjega dela jate. Vse skupaj deluje in spominja na ekipo s cestne kolesarske dirke.

FOTO: Žerjavi preletavajo Dolenjsko in PosavjeŽerjavi so zelo veliki ptiči z dolgimi nogami in dolgim vratom. Zanje je značilen raven, srednje dolg kljun v obliki bodala. Od gosi, ki se tudi selijo na podoben način, žerjave takoj ločimo po dolgih iztegnjenih nogah, poleg tega pa žerjavi letijo na večji višini. Dostojanstvena drža in premišljeni koraki žerjave delajo veličastne tudi na tleh.

Kljub velikosti so žerjavi plahi ptiči, ki gnezdijo v odmaknjenih delih sveta. Gnezdo iz rastlinja starša zgradita na tleh. Žerjavi so vsejedi.

Pri nas lahko žerjava opazujemo v času selitev, v glavnem spomladi. Je izrazita selivka, ki se preko Evrope seli po dveh ustaljenih poteh in za počitek uporablja vedno ista območja. V tople kraje žerjavi v večjih skupinah odletijo navadno v začetku septembra. Na selitvi tvorijo jate v obliki črke V in na ta način zmanjšajo zračni upor in porabo energije na dolgi poti. Na gnezditvena območja se iz prezimovališč v Afriki ali na Iberskem polotoku vrne marca in začne gnezditi aprila ali maja. (vir: Notranjski regijski park)

Danes so štiri jate preletele tudi Dolenjsko, nad Štravberkom jih je z mobilcem lovil Ivan. Čeprav velike ptice, so na fotografiji majhne. 😉 Dodali smo še fotografije, ki ste jih delili z nami na FB-ju. Hvala tudi Evi, Alexandri, Mojci, Sebastjanu, Cirilu.

Toliko, da boste vedeli tudi tisti, ki niste, da se v življenju dogaja še kaj, lepega, normalnega, ….življenjskega. 😉

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča