FOTO: Zgodovinske zapornice in slovo piskov

0
6622

Kar ne moremo verjeti svojim očem, da so končno tudi na Križiščih, to je na koncu Birčne vasi, kjer cesta prečka dolenjsko železniško progo, postavili zapornice. Za to gre največja zahvala Franciju Klobučarju, ki si je zelo prizadeval, da so Slovenske železnice – Infrastruktura d.o.o. s sodelovanjem Ministrstva za infrastrukturo postavile varovalne naprave in smo mu vsi, ki se tu vozimo, zelo hvaležni.

Ob vsaki spremembi na dan pridejo spomini. Spominjali se bomo piskov vlaka, ki je v več kot 100 letih, odkar vozi po tej progi, vsakokrat pred prehodom čez cesto zapiskal kot opozorilo, da prihaja. Včasih je bilo po tej cesti malo prometa, zadnja leta pa se promet samo še povečuje, kar je povečalo možnost nesreč. Kar nekaj se jih je v zgodovini na tem križišču tudi zgodilo. Ta cesta predstavlja glavno prometno povezavo Novega mesta z Belo krajino in je zelo prometno obremenjena. Po njej vozijo šolski avtobusi, ogromno tovornjakov z lesom, odpadnim materialom na deponije in ostalim, da ne omenjamo dnevnega tranzita v službe…

Od četrtka 6. februarja 2020 pa namesto piska vlaka sodobna signalizacija skrbi za varnost na tem mestu. Za nekoga je morda to malenkost, a za nas, na jugu Slovenije, je to pomemben dogodek.
Zapisala: Majda Meštrić
(foto: Bogdan Mali)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj