FOTO: Živahen utrip Galerije likovnih samorastnikov Trebnje

0
122

Medtem ko se razstava Zrcaljenja – maska ali bistvo? v teh dneh poslavlja iz Galerije likovnih samorastnikov Trebnje, je že jasno, da bo leto živahno – to zagotavljajo napovedane razstave, delavnice, junijski 52. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov, koncerti.

Razstava Zrcaljenja – maska ali bistvo? (Avto)portretne upodobitve samorastnikov je na ogled še do 10. februarja, na Prešernov dan med 9. in 18. uro brezplačno, saj bo ta dan prvi letošnji dan odprtih vrat. Sicer pa 28. februarja v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje odpirajo razstavo patra Ambroža Testena ob 35-letnici umetnikove smrti v sodelovanju z Hrvaškim muzejem naivne umetnosti, frančiškanskim samostanom sv. Bernardina iz Kamporja na Rabu in znano zbirateljico Dagmar Meneghello. Sredi maja se v Trebnje vrača Irena Polanec, tokrat ne zaradi mednarodnega tabora likovnih samorastnikov, ki bo letos od 8. do 15. junija, ampak s samostojno razstavo, s katero v Galeriji proslavljajo 70. rojstni dan ustvarjalke. Jeseni pa bodo pozornost namenili predstavnikom začetkov hrvaške naivne umetnosti, ki tudi v svetovnem merilu predstavlja enega od vrhuncev tovrstne ustvarjalnosti – skupinska razstava nastaja v sodelovanju z Muzejem grada Koprivnica, enoto Galerija naivne umetnosti, Hlebine.

»Letošnji razstavni program je raznolik in barvit. Vsaka razstava bo svojevrsten užitek. Testenova zaradi njegovih neverjetnih ekspresivnih izbruhov in hkrati kontemplativnih trenutkov, ki bolj sodijo v outsidersko umetnost kot pa v klasično naivo, razstava Irene Polanec nam bo razkrila vse o Evi, v predstavitvi iz Hlebin pa bomo spoznali prepoznavno vzdušje nekakšne domovine naive,« pravi kustodinja Galerije likovnih samorastnikov Trebnje in avtorica razstave Andrejka Vabič Nose.

Poleg začasnih razstav za spremembe poskrbijo tudi s posodobitvami na stalni razstavi, kjer je del novih pridobitev posodobljen in predstavlja izbor med pridobljenimi deli leta 2018. V Galeriji pripravljajo še vrsto drugih dogodkov, s katerimi med zidove in umetnine vabijo različne generacije. Do konca leta tako predvsem otroke vabijo delavnice pod naslovom Sobotno galerijsko dopoldne in številne druge, v sodelovanju z Glasbeno šolo Trebnje pa se vračajo glasbeni recitali pod skupnim naslovom Četrkova sozvočja. Direktorica CIK Trebnje, pod okriljem katerega deluje Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, Patricija Pavlič je prepričana v moč sodelovanja in povezovanja: »Pri organizaciji spremljevalnih dejavnosti se povezujemo z lokalnimi organizacijami, zavodi in društvi, da tako galerijo predstavimo čim širšemu krogu ljudi, ki med razstavljenimi umetninami nabirajo nova znanja in uživajo v prepletu različnih vrst kulture. Tudi zato je galerija vse bolj prepoznavna med ljudmi v lokalnem okolju, na večji preboj v slovenskem prostoru pa upamo po gostovanju naših del v Ljubljani.«

Edinstvenost in izjemno bogastvo Galerije likovnih samorastnikov Trebnje so namreč prepoznali v Državnem svetu Republike Slovenije, kjer bo v maju 2019 na ogled razstava izbranih del slovenskih umetnikov iz zbirke galerije. (LAPEGO)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj