FOTO: Zupi osupnil hrvaško kolesarsko javnost 

0
1177

Celo največji kolesarski zanesenjaki se stresejo ob dejstvu: Najdaljša kolesarska ultra-maratonska vožnja na Hrvaškem, daljša celo od slovenskega DOS-a. 1450 kilometrov, nekaj več kot 15.000 m višinske razlike, celotna vožnja s kolesom poteka brez spremstva, v kompletni samooskrbi. Močna mednarodna zasedba, najboljši hrvaški, italijanski, ukrajinski in ruski ultra kolesarji. Udeleženci se sami odločijo kje, kdaj, koliko bodo jedli ter koliko bodo počivali na poti.

Letos se je vožnje, imenovane 4CC (4 Corners of Croatia-ex HardCro) udeležil tudi Posavec Dami Zupi.
Trasa vožnje na relaciji: Ilok (najbolj vzhodni del Hrvaške), preko Vukovarja, Mursko središče, Sv. Martin na Muri (najbolj severni del), Varaždin, Zagreb, Karlovac, Opatija, prelaz Učka, Umag, Savudrija (najbolj zahodni del), prelaz Učka, Reka, Senj, Karlobag, Paklenica, Benkovac, Skradin, Split, Makarska, Ploče, Neum (BiH), Dubrovnik in cilj Molunat (najbolj vzhodni del). Zupi je uspel navedeno traso v dolžini 1450 km prevoziti v nekaj manj kot 72 urah, vsega skupaj zgolj s 3 postanki za spanec v dolžini po 5 minut. Tako je Zupi (Slo) v cilj prišel nekaj več kot 10 ur pred drugouvrščenim Riccardo Kuharjem (Cro) in tretje plasiranim Darkom Kosom (Cro), kateri je ciljno črto prečkal skoraj 21 ur za Zupijem.

Da je Zupi vajen daljših kolesarskih voženj (Trst-Atene 2019, Krško-Nerezine, brevet Benkovac na Sv. Jure 400 km) smo že vajeni, a s tokratnim podvigom se je Zupi dokončno vpisal na kolesarski zemljevid Slovenije, Hrvaške ter širše.

Brevet (organizirana ekstremno dolga kolesarska vožnja), ki to ni bila – tekmovalno nastrojeni udeleženci so “stisnili” že prve kilometre po startu, je pravi test tako za telesno kot tudi za psihično pripravljenost, katerega je Zupi več kot uspešno prestal in dokazal, da ni z 42 leti in zgolj 4 leti v kolesarski karavani nič nemogoče.  Hkrati je Zupi postavil rekord proge, kar bo zagotovo velik izziv prihajajočim generacijam kolesarjev tega zahtevnega projekta na Hrvaškem.

Kot zanimivost naj dodamo, da je Zupi v teh 72 urah na poti spal vsega skupaj 3x po 5 minut, na poti potrošil preko 20.000 kCal ter navkljub tempirano-zahtevni vožnji našel čas in moč za zahvalo vsem navijačem, ki so ga bodrili preko interneta ali na poti. Hvala tudi za vsa sporočila, ki po tej odmevni vožnji še vedno prihajajo s strani tako slovenskih, hrvaških in ostalih kolesarskih navdušencev, sporoča Zupi.

Izrecno se Zupi zahvaljuje Avtoline Krško, ki mu stoji ob strani na njegovi kolesarski poti tudi v tej sezoni.

Sedaj sledi nekaj dni počitka, nato pa vnovič do Dubrovnika, a po drugi trasi. Kolesarski pozdrav!

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj