četrtek, 1 junija, 2023
DomaLokalnoFranc Kobe z Županovim vinom 2023

Franc Kobe z Županovim vinom 2023

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je na rotovžu sprejel novega zmagovalca izbora za Županovo vino Franca Kobeta. Pridelovalec zmagovalnega cvička za leto 2023 svoje vino že več deset let prideluje na Gabrski Gori, kakovost njegovega cvička pa je izstopala v dvofaznem ocenjevanju z degustacijsko in strokovno-laično komisijo v organizaciji Vinskega inštituta.

Aktualni zmagovalec in nosilec titule pridelovalca Županovega vina 2023 Franc Kobe, ki je zamenjal lanskoletnega zmagovalca Janeza Colnarja, aktivno deluje v Društvu vinogradnikov Janeza Trdine, leta 2015 je dosegel tudi laskavi naziv kralja cvička. Z zmago na izboru za Županovo vino bo pripomogel k povečevanju prepoznavnosti vinarjev novomeške občine, ki bo vino uporabila kot protokolarno darilo, na ta način pa promocijo kakovostnega in značilnega dolenjskega vina podpira tudi novomeška občina in s tem Novo mesto postavlja na zemljevid kot prestolnico vinorodne dežele Dolenjska.

Vodja projekta Županovo vino 2023 Grega Žitnik z Vinskega inštituta je ob izboru vina poudaril, da je bilo sodelovanje z vinogradniškimi društvi v Mestni občini Novo mesto ponovno uspešno, preko vinogradniških društev so bili namreč k sodelovanju povabljeni vsi novomeški vinogradniki. Na prvem ocenjevanju vin je pod vodstvom predsednika komisije Andreja Bajuka vina ocenila tripartitna petčlanska degustacijska komisija, v drugo fazo izbora pa so se uvrstili trije vzorci, kjer je petčlanska strokovno-laična ocenjevalna komisija skupaj z županom Gregorjem Macedonijem po metodi rangiranja izbrala zmagovalni cviček izpod Gorjancev.

Podobni članki

Anketa tedna

Ali kdaj v živilskih trgovinah kupite izdelke, ki so zaradi roka znižani do 50%?

  • da (61%, 415 Votes)
  • vedno (22%, 146 Votes)
  • nikoli (14%, 98 Votes)
  • me ne zanima (3%, 18 Votes)

Total Voters: 677

Loading ... Loading ...

Najbolj popularno