torek, 16 aprila, 2024
DomaKulturaFrance je že vedel: 'komú najpred veselo...'

France je že vedel: ‘komú najpred veselo…’

Prešernov dan oz. slovenski kulturni praznik je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik v Sloveniji. France Prešern je bil po mojem mnenju nekakšen vizionar, ki ni nikoli pozabil na materni jezik. Namreč iz majhne vasice (Vrbe), je po prvih letih šolanja odšel na izobraževanje na Dunaj (brez avta), kjer je postal pravnik. A takrat Slovenija kot država ni obstajala. Kar 142 let po smrti Franceta, smo se Slovenci le sestavili in končno, brez našega nasilja, le dosegli – ‘izborili’ (s plebiscitom) svojo državo, Slovenijo.

Živé naj vsi naródi, ki hrepené dočákat’ dán, da kóder sónce hódi, prepír iz svéta bó pregnán, da roják, prost bo vsák, ne vrág, le sósed bo meják.

Spet trte so rodile prijatli, vince nam sladkó, ki nam oživlja žile, srcé razjásni in oko, ki utopi vse skrbi, v potrtih prsih up budi!
Komú najpred veselo zdravljico, bratje! čmò zapét’! Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet, brate vse, kar nas je sinóv sloveče matere!

To je le del naše himne, ki jih je France Prešern zapisal v času, ko je slovenski narod živel pod drugo oz. tujo oblastjo. Na nas pa je, koliko še zmoremo kot odgovorna družba sobivati v lastni državi, se spoštovati in spoštovati druge. V vsakem primeru smo ljudje, minljivi, ali pa nas narave sile preprosto izbrišejo…

Naj bo dan kulture popotnica za LETA v bodoče. Spoštovanje vseh, ki v srcu dobro mislite, ne glede od kod, kdo,…. pod kožo smo še vedno vsi krvavi. 😉

 

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča