četrtek, 28 marca, 2024
DomaVremeFronta bo ponekod 'spomnila' na padavine

Fronta bo ponekod ‘spomnila’ na padavine

Letošnja zima nam do zdaj še ni prinesla zelo nizkih temperatur in debelejše snežne odeje. Precej bolj kot s snegom so bili zadnji tedni radodarni s soncem. Letošnji januar se bo z več kot 130 urami sončnega obsevanja v večjem delu Slovenije uvrstil med tri najbolj sončne januarje od začetka meritev in s tem prekosil celo marsikateri marec, čeprav so takrat dnevi občutno daljši. In v ponedeljek nas bo prešla fronta, ki bo predvsem v južni Sloveniji postregla s kapljami, morda tudi s snežinkam. Le toliko, da ne pozabimo na slednje, saj je bil januar res suh.

Noč bo sprva povsod jasna, v drugem delu noči pa se bo na severu in zahodu začela nabirati oblačnost, ki se bo do jutra razširila nad večji del Slovenije. V zatišnih legah Gorenjske se bo pred pooblačitvijo ohladilo do -7 st. C. V vzhodni in osrednji Sloveniji bodo temperature od -5 do -2. Zmrzovalo bo tudi na Primorskem, kjer bo od -3 do 0.

Na severu bo jutri večinoma suho, drugod bodo nastajale rahle padavine. Po nižinah bo deževalo, le proti večeru, ko bo zapihal hladnejši severni veter, lahko pripleše tudi kakšna snežinka. Popoldne bo najtopleje na Primorskem, kjer se bo ogrelo do 10 st. C. Drugod bodo temperature od 5 do 6 st. C. Kakšna stopinja manj bo na Gorenjskem.

Prehod oslabljene hladne fronte goram ne bo prinesel debelejše snežne odeje. Nekaj centimetrov snega bo, kot vse kaže, zapadlo le na območju Trnovskega gozda in Snežnika. Kljub temu razmere ne bodo primerne za hribolazenje, saj bo vetrovno. Popoldne bodo najmočnejši sunki SZ vetra tudi nad 100 kilometrov na uro.

Torek bo na Primorskem sončen s šibko burjo. Drugod bodo sonce občasno zakrivali oblaki, ki se bodo ob okrepljenem severnem vetru v pasovih pomikali čez Slovenijo. Lahko bo nastala tudi kakšna kratkotrajna ploha. V sredo se vreme ne bo veliko spremenilo, le veter bo še nekoliko izrazitejši. V drugi polovici tedna bomo prišli pod vpliv bolj vlažnega JZ-dnika. V večjem delu Slovenije bo prevladovalo oblačno vreme, a bo ostalo večinoma suho. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča