sobota, 20 aprila, 2024
DomaVremeFronta z močo in zimskimi 'dodatki'

Fronta z močo in zimskimi ‘dodatki’

Ponoči se bo oblačnost zgostila, na SZ se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo počasi širile proti JV države. Do jutra bo dež zajel že večji del Slovenije, suho bo le še ponekod na jugu in vzhodu, zjutraj bo meja sneženja na okoli 1200 metrov. Ob morju bo pihal okrepljen jugo.

Na jugu bo zjutraj toplo, tukaj bo 10 oz. 11 stopinj Celzija. Proti severu bo postopno hladneje, v osrednji Sloveniji bo 8 stopinj, na Štajerskem in v Prekmurju 7, le stopinja nad ničlo bo v Alpskih dolinah, kjer se bosta že mešala dež in sneg. Dopoldne se bodo padavine okrepile in hitro zajele vso Slovenijo, predvsem v severni Sloveniji bo obilno deževalo, zato lahko hitro narastejo hudourniki in manjši vodotoki. Meja sneženja se bo spuščala in bo popoldne večinoma med 600 in 800 metrov, ob zelo močnih padavinah pa bo predvsem na Gorenjskem in Koroškem snežilo še nižje.

Popoldanske temperature bodo z izjemo Primorske nižje od jutranjih. Na SZ bo ob močnem sneženju ničla, na SV bo 4 ali 5 stopinj, v osrednji in JV Sloveniji bo 6 stopinj. Primorsko bo hladna fronta dosegla šele proti večeru, tukaj bo med 12 in 14 stopinj Celzija.

V gorah bo ves dan megleno in oblačno, v sredogorju se bo veter obračal na SV smer, v visokogorju bo še pihal JZ veter. Na višini 1000 metrov bo do petka popoldne marsikje zapadlo okoli pol metra snega, medtem ko se bo ponekod v visokogorju snežna odeja povišala za cel meter.

Oblačen bo tudi petek, predvsem v vzhodni polovici bo še pogosto deževalo. Skupna količina padavin bo od jutri zjutraj do petka zvečer lokalno presegla 100 litrov na kvadratni meter, kar je več kot marsikje pade v celotnem aprilu. Sobota bo večinoma oblačna, zlasti popoldne se bodo pojavljale plohe. Nekoliko topleje bo. Oblaki nas bodo spremljali tudi v nedeljo, popoldne bo še nekaj manjših ploh. (Aleš Satler)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča