sobota, 27 aprila, 2024
DomaSlovenijaGasilci začenjajo s stavko

Gasilci začenjajo s stavko

Gasilci bodo to sredo začeli opozorilno stavkati. V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije dosedanja pogajanja s pogajalsko skupino, ki jo je imenovala vlada, ocenjujejo kot popolnoma neuspešna. V sredo ob 6. uri bodo zato začeli dvodnevno opozorilno stavko, ki bo trajala do petka do 7. ure, so sporočili na današnji novinarski konferenci.

Dodajajo, da je vladna stran s svojim predlogom naredila celo velik korak nazaj. S tem ruši dogovor, ki je bil leta 2019, torej s prejšnjo vlado, že usklajen.

Eno ključnih razhajanj je pri ureditvi položajnega dodatka. Vladna pogajalska skupina meni, da položajni dodatek vodjem – gre za vodje gasilske skupine, vodje gasilske izmene, vodje oddelka – ne pripada, medtem ko je bilo leta 2019 njihovo stališče »diametralno nasprotno«, je opozoril predsednik sindikata Anton Drenik.

Kot je pojasnil Švarc, po mnenju vladne pogajalske skupine položajni dodatek nekomu, ki je vodja, ne more pripadati, ker naj bi imel te naloge ovrednotene že v okviru svojih osnovnih delovnih nalog. A po navedbah sindikata ob prevedbi delovnih mest do tega ni prišlo, zato to ne drži.

Višjo plačo iz tega naslova bi po njegovih besedah dobilo 20 do 25 odstotkov zaposlenih, večinoma gre za delovna mesta z vodenjem skupin od pet do sedem ljudi. Izračunov v sindikatu niso delali, a ocenjujejo, da ne gre za velika sredstva in preveliko breme za delodajalce. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča