Gasilska zveza: donacije bodo porabljene strogo namensko

0
213
Jan

Potem ko so na družbenih omrežjih zaokrožili komentarji, da zbrani denar, ki ga bodo občani donirali Gasilski zvezi Slovenije z donacijami s ključno besedo GASILEC5, ne bo namensko porabljen, so se na gasilski zvezi odzvali s sporočilom za javnost.

Kot so zapisali, je gasilska zveza ob velikem požaru na Krasu hitro reagirala in se z vsemi mobilnimi operaterji dogovorila, da so odprli možnost vsem prebivalcem za donacije sodelujočim gasilskim društvom za obnovo iztrošene ali uničene opreme.

“Vsak občan, ki pošlje SMS s ključno besedo GASILEC5 na številko 1919, tako donira 5 evrov v zgoraj opisani namen. Sredstva so strogo namenska in Gasilska zveza Slovenije jih bo v celoti po sprejetem ključu razdelila med sodelujoča gasilska društva in o tem obvestila slovensko javnost,” so poudarili v sporočilu za javnost. Gasilska zveza ima tudi svoje organe nadzora, ki bedijo nad porabo sredstev, ter zunanjo revizijo in prav nobene bojazni ni, da bi bila lahko sredstva porabljena v druge namene ali zadržana, so dodali.

Ob tem so spomnili, da tokratna akcija zbiranja donacij za gasilska društva ni prva, saj je podobna akcija bila tudi po katastrofalnem žledu v letu 2014, ko so z vsemi zbranimi sredstvi nabavili gasilsko opremo in jo na javni prireditvi v Logatcu tudi razdelili med društva. Zagotavljajo, da bodo tako ravnali tudi tokrat. Sporočilo za javnost so podkrepili tudi s seznamom nabavljene opreme po društvih v letu 2014.

Po podatkih zveze se je do zjutraj z akcijo zbralo že 329.487 evrov SMS donacij, poleg tega so prejeli še 56.430 evrov donacij, nakazanih na transakcijski račun Gasilske zveze Slovenije. Ob tem se vsem donatorjem zahvaljujejo, da podpirajo neizprosen boj slovenskih gasilcev z obsežnim požarom na Krasu. (STA)