ponedeljek, 29 aprila, 2024
DomaKronikaGeneraciji nedopustnega 'poziranja' na socialnih omrežjih bodo stopili na prste

Generaciji nedopustnega ‘poziranja’ na socialnih omrežjih bodo stopili na prste

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je obiskal Dom starejših Trebnje, kjer je dijakinja napadla starejšo stanovalko in posnetek objavila na družbenem omrežju TikTok. Sestal se je z vodstvom doma, stanovalci in zaposlenimi. Tako minister kot direktorica doma sta sicer ostro obsodila dejanje mladoletnice, ki je v domu opravljala počitniško delo. Nad tovrstnimi posnetki je zgrožen tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina: “Med mladimi moramo okrepiti zavedanje, da je nasilje kaznivo in da si takšni posnetki zaslužijo zgražanje, ne pa všečkov.” Policija obravnava uradno pregonljivo kaznivo dejanje nasilništva. Kaznivega dejanja dejanja je osumljena 16-letnica z območja Novega mesta.

Po končanem obisku sta minister Simon Maljevac in direktorica DSO Trebnje Petra Kušar Stojakovič podala skupno izjavo. Maljevac je znova poudaril, da je incident, ki smo mu bili priča, nedopusten in ga ostro obsoja. Povedal je, da je, ko je bil o tem obveščen, nemudoma stopil v stik z vodstvom zavoda, zanimali pa sta ga dve stvari, in sicer, ali je bila žrtev zaščitena in ali so bili o zadevi obveščeni pristojni organi. Ministra veseli, da je direktorica doma ustrezno ukrepala.

Po besedah Maljevca ta dogodek mora biti opomin, da je “nasilje prisotno med nami in da moramo zavzeti aktivno vlogo”. Za naslednji teden so na ministrstvu sklicali širši kvorum organizacij, ki delujejo na tem področju. Ob tem je opozoril, da je nadzor, ko govorimo o nasilju, samo ena točka. “Raziskave kažejo, da je nasilje v porastu, smo starajoča družba, moramo naslavljati tudi to,” je dejal.

Direktorica doma Kušar Stojakovičeva incident globoko obžaluje. Na podlagi prejetih anonimnih sporočil so se obrnili na Policijo, je dejala. Preiskava trenutno še poteka. V domu so, potem ko so se seznanili s posnetkom, najprej zaščitili žrtev, poteka tudi notranja revizija. O zadevi so obvestili vse pristojne organe, je poudarila.

“Zavezujemo se, da bomo vsakršno škodljivo ravnanje sankcionirali. Do nasilja imamo ničelno toleranco,” je dodala direktorica. Povedala je, da so imeli danes v domu zbor stanovalcev, popoldne pa se bodo sestali še zaposleni. Vabilo na sestanek bodo poslali tudi svojcem.

Na vprašanje, koga zaposlujejo, je direktorica pojasnila, da v okviru počitniške prakse k njim prihajajo tako dijaki kot študenti. V domu so ponosni na to, da so “učna baza” in da znanje predajajo novim generacijam. A ob takšnih situacijah se sprašujejo, ali je to vredno, saj madež pade na vse mentorje.

Minister Maljevac je ob koncu dodal, da se celotna Evropa spoprijema s pomanjkanjem kadra, po analizah pa bo leta 2030 manjkalo več tisoč delavcev. “Ta primer nam mora služiti kot opomnik, da premalo delamo na področju nasilja, rabimo nove strategije,” je še povedal.

Varuh človekovih pravic: Izjemna erozija vrednot v družbi

Tudi Varuh človekovih pravic je zgrožen in zaskrbljen ob pojavu posnetkov na družbenih omrežjih, na katerih predvsem mladi izvajajo nasilje nad šibkejšimi in se celo s takim nedopustnim in zavržnim vedenjem hvalijo: “To kaže na izjemno erozijo vrednot v družbi. Med mladimi moramo okrepiti zavedanje, da je nasilje kaznivo in da si takšni posnetki zaslužijo zgražanje, ne pa všečkov,” je poudaril Peter Svetina.  (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča