četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaGlobe za žaljenje vseh, ne le politikov

Globe za žaljenje vseh, ne le politikov

Odbor DZ za notranje zadeve je obravnaval predlog novele zakona o javnem redu in miru. Koalicija se je na koncu, tudi zaradi nesoglasja v svojih vrstah, odločila za spremembo predloga, ki ga je odbor za notranje zadeve sprejel z desetimi glasovi za in devetimi proti. Po novem, bi bili kaznovani vsi, ki se nedostojno vedejo do posameznika ali skupine.

Prejšnji teden je odmevalo dopolnilo, s katerim je koalicija predlagala uvedbo denarne kazni za nedostojno vedenje do predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. Slednja naj bi znašala od 500 do 1000 evrov. Predlog dopolnila je pripravilo notranje ministrstvo, z njim pa se je soglašala tudi vlada.

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je po skrajšanem postopku obravnaval predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru. Predlog novele je sicer že ob vložitvi predvideval posege v 25 od skupno 30 členov zakonskega besedila, tako da je zakonodajno-pravna služba DZ opozorila, da je ob tako obsežnih spremembah treba pripraviti nov zakon, in ne novele.

Med glavnimi rešitvami v predlogu novele so sicer na ministrstvu izpostavili preprečevanje opravljanja nalog samoorganiziranim združbam s tendenco izvajanja zakonskih nalog organov oblasti, širitev nabora upravičenih razlogov za zbiranje prostovoljnih prispevkov, in sicer tudi za primer bolezni ali telesne poškodbe, ter uvedbo prekrška, storjenega s hrupom. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča