petek, 26 aprila, 2024
DomaSlovenijaGostinci opozarjajo na ukrepe

Gostinci opozarjajo na ukrepe

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je odločevalcem poslal javno pismo, v katerem izraža željo po socialnem dialogu. V sindikatu želijo tudi socialno varnost in delo, zato so znova pozvali k odpravi po njihovem diskriminatornih pogojev za ponujanje turističnih in gostinskih storitev.

Gostinci in nastanitveni obrati, ki bi po dolgotrajnem zaprtju radi odprli, “se soočajo s številnimi ukrepi in pogoji, zaradi katerih še ne morejo zagotoviti rentabilnega poslovanja”, je ob robu srečanja sekcije za gostinstvo, turizem ter živilske dejavnosti pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Sežana novinarjem navedel predsednik sekcije za gostinstvo, turizem ter živilsko dejavnost pri OZS Blaž Cvar.

Pri tem je izpostavil “diskriminatorno pogojevanje”, zaradi katerega morajo od gostov zahtevati dokazila o prebolelosti oziroma cepljenju ali celo negativen test, kar goste po njegovih besedah odvrača. Tu so še drugi pogoji, od razdalje med mizami do odpiralnih časov, ki jih ni v drugih dejavnostih.

Kot je še opozoril predstavnik OZS, je v lanskem letu po podatkih Ajpesa dejavnost prenehalo opravljati 1300 obratov, registriranih za strežbo hrane in pijače, ter več 1700 nastanitvenih obratov, pri čemer ne vedo, koliko jih bo spet pričelo poslovati. Prav tako Cvar pričakuje velike težave s kadri, saj se je veliko zaposlenih zaradi dolgotrajnega zaprtja prezaposlilo v druge panoge.

Predsednik sekcije za gostinstvo, turizem ter živilsko dejavnosti pri OOZ Sežana Simo Komel pa je dodatno opozoril na vpliv enodnevnih gostov iz Italije, ki v povprečju predstavljajo 40 odstotkov njihovih gostov. Zato bi bilo po njegovem prepričanju treba sprejeti določila, ki bi tem gostom olajšala prehod meje, s čimer bi tudi ublažili vpliv epidemije.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča