četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaGostinci zaradi pogojev PCT na nogah

Gostinci zaradi pogojev PCT na nogah

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije poudarjajo, da delavec ne sme biti finančno obremenjen zaradi obveznega testiranja na okužbo s koronavirusom in da je ob tem treba čas za testiranje všteti v delovni čas zaposlenega. Tudi gostinci so “na nogah” in pozivajo k uporu.

Kot je pojasnil Cvar, člani sekcije za gostinstvo in turizem “pozivajo k uporu, pozivajo k ukrepom, ki bodo jasno dali vedeti, da tako za gostinstvo enostavno ne bo več šlo”.

Iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) pa medtem prihajajo opozorila o nesprejemljivosti nekaterih protikoronskih ukrepov, med njimi prav pogojev PCT v gostinstvu.

Iz Sindikata delavcev trgovine Slovenije so sporočili, da od članov dobivajo vedno več vprašanj v povezavi z izvajanje vladne uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb s koronavirusom, s katero se s 23. avgustom razen za izjeme ukinja brezplačno hitro testiranje.

“Glede na to, da gre za navodilo delodajalca zaposlenemu v povezavi z delodajalčevo obveznostjo zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu oz. nalaganje obveznosti zaposlenemu v okviru delovnega časa zaposlenega ni argumenta, da bi delodajalec strošek testiranja upravičeno naložil v plačilo delavcu,” svojim članom pojasnjujejo v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije.

Iz zakona o varnosti in zdravju pri delu po navedbah sindikata povsem jasno izhaja, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti, prav tako pa zdravstvene posledice opravljanja dela ne smejo prizadeti delavčeve plače ter posegati v njegov z delom pridobljeni materialni in socialni položaj. Podobno opozorilo je v petek podal tudi Sindikat delavcev gostinstva in turizma. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča