Gostinski zlatarji in pravi gostinci

0
2978

Potem ko sem objavil račun iz Zadra za tri pizze, dva gemišta (šprica/erja), colo in radler in da je slednje  naneslo cca. skoraj 52 evrov in da je bil račun kot predračun strankam in ne kot kot končni, blokirani račun, se je vsulo malo morje komentarjev in primerjav.

Normalno, tako je tudi prav. In če poznamo standarde določenih držav, me zanima koliko domačinov ob Jadranu si lahko t.i.  ‘pojedino’ ob teh cenah sploh privošči? Pa jih ne podcenjujem.  Vse prevečkrat gre le za poletni biznis, ki se julija začne in konec avgusta oz. najkasneje v začetku septembra konča. Ob tem naj dodam, da imam prijatelje, ki se tam doli ukvarjajo z gostinstvo in so korektni oz. glede na ponudbo še prepoceni. Poleg vsega vam ponujajo pristna, domača živila, ne pa v ledu vklenjene proizvode z drugih morji.

In vem, te iste stvari se dogajajo tudi pri nas v Sloveniji, kjer si nekateri kvazi gostinci privoščijo enormne cene za cenena živila. A ko odideš, greš še nekam drugam, na hitro prehrano, ker si lačen. Vau. Se morda motim?

Sprašujem se, kam se je zapeljala filozofija gostincev, predvsem tistih, ki to niso oz. so to lahko?

Veseli me, da imamo pri nas, na JV Slovenije, še vedno gostilne, ki ustrezajo imenu in je gost kralj oz. ga spoštujejo, pa čeprav si marsikdo tega ne zasluži. Vedno bodo poskrbeli za odlične domače jedi, tako iz štale kot svinjaka, vrta, polja.  Vse okusno, odlično. Ker so skromni vas bodo trpeli še nekaj ur, ker ste vi lahko objestni, saj mislite, da ste prišli v tretji svet in nam bodo pred našo slabostjo, beri preobžrtostjo in posledično bruhanjem, ponudili še domači štrudelj oz. zavitek, ali kakšno drugo domačo sladico iz domačih jajc. skute, smetane…..

Ljudje si praviloma privoščimo dopust, potrošimo kakšen cekin več kot sicer, a slednje ne pomeni, da nas nekdo na lep način z metuljčkom, ali brez, okrade.

Nategunskih, kvazi lokalov, restavracije, je preveč. Tako pri nas kot v tujini.  Vsak kuhar ve, koliko dekagramov naj bi znašal obrok oz. hranilna vrednost, ker smo pač sodobni in pravemu gostincu je mar za gosta. Ampak, da greš lačen domov iz gostilne, oštarije, konobe, …., potem ko plačaš hude cekine, je nedopustno. V slovenskih gostilnah tega praviloma ni, saj so te družinske, tradicionalne in vedo, kako se ljudem streže. In so veseli, če se gost vrne. In ime gostilna imajo praviloma le pravi gostinci, čeprav je v zadnjih letih postalo moderno preimenovanje v ‘hiša’, ampak nič ne de, samo da je hrana in postrežba, vzdušje pravo.

Pri nas lahko izbiraš med dobrim

Samo v moji krajevni skupnosti in takoj v sosednjih imamo odlične gostilne: Gostila Štefan, Lesena žlica, Cubus, Mrak, Vovko, Gostilnica Slatnik…, si lahko želimo še kaj boljšega? Kulinarično in z odnosom do gosta. Ne boste razočarani.In če vsega ne boste uspeli zaužiti, naj vam ne bo nerodno. Kar je ostalo, Vam bodo pripravili za domov. 😉 Tako pač je, pri nas, kjer imamo še vedno ta prave gostince. Lepo vabljeni, da jih obiščete in okušate, uživate.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj