petek, 29 marca, 2024
DomaLokalnoGostišče Veselič - Ambasada vinskih svetovalcev

Gostišče Veselič – Ambasada vinskih svetovalcev

Konec januarja se je v Beli krajini, v Gostišču Veselič v Podzemlju, zaključilo izobraževanje druge stopnje za vinske svetovalce – sommelierje pod naslovom Umetnost sožitja vin in kulinarike. Organizatorja izobraževanja, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma ter Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, sta s strokovno ekipo v sestavi izr. prof. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše, Franci Mežič, doc. dr. Julij Nemanič in Anton Pezdric, in v sodelovanju s Klubom prijateljev metliške črnine in posameznimi strokovnjaki, tako organizirala prvo stopnjo (v letih 2019/2020) in drugo stopnjo (v letih 2021/2022).

Ker so bila istočasno izobraževanja tudi na Dolenjskem, se je v štirih letih skupno strokovno izobrazilo skoraj 100 vinskih svetovalcev, kar je odlično izhodišče za ustanovitev sekcije sommelierjev Vinorodne dežele Posavje. Slednja bo delovala v sklopu Katedre za vinarstvo in podporne dejavnike razvoja turistične ponudbe na podeželju v okviru Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto. V partnerstvu razvijajo tudi projekt Poslovni model: razvoj mreže sommelierjev, v okviru katerega so prispevali nove koncepte in dodano vrednost Sloveniji, ki je preteklo leto nosila naziv Evropska gastronomska regija ter ponudili nova znanja, ozaveščenost, promocijo in eno-gastronomske produkte. Bodoče vinske svetovalce druži in povezuje ljubezen do pridelave vin, priprave barvitih kulinaričnih krožnikov v sožitju z vini, postrežbe vin in hrane gostom, zgodbe o kulinariki in vinih, strokovna izobraževanja in izpopolnjevanja, preučitev primerov dobrih praks v svetu ter usmerjenost v kakovost in odličnost na področju eno gastronomske ponudbe v gostinsko turističnih obratih ter med prijatelji in vsemi potrošniki.

Ob slovesnem zaključku v Beli krajini so bodoči vinski svetovalci – sommelierji podprli pobudo organizatorjev, da Gostišče Veselič v Podzemlju postane Ambasada vinskih svetovalcev – sommelierjev Vinorodne dežele Posavje za Vinorodni okoliš Bela krajina.

Vir: Klub prijateljem metliške črnine in Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma ter Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča