Gripa zdesetkala obisk vrtcev in šol

0
2593

Pri nas v zadnjih dneh težave povzroča gripa, ki je močno razredčila obisk pouka po šolah in zaprla vrata bolnišnic za obiske pacientov. Približno dva tedna pred pričakovanim vrhuncem letošnje sezone gripe so tako na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje kot po nekaterih drugih zdravstvenih ustanovah po državi zaznali porast različnih okužb dihal, ki jih povzročajo rino-, adeno- in koronavirusi, pa tudi respiratorni sincicijski virus (RSV) in seveda gripa tipov A in B.

Poznani so trije virusi, ki povzročajo gripo: virus influence A, B in C. Virus influence A povzroča epidemije in pandemije, virus influence B povzroča običajno omejene izbruhe, npr. v šolah, vrtcih. Virus influence C okuži posameznike in ne povzroča epidemij.

Inkubacijska doba
Čas od okužbe do pojava bolezni je kratka. Bolezenski simptomi in znaki gripe (vročina, nahod, bolečina v žrelu, kašelj) se pojavijo 1-3 dni po okužbi.

Način prenosa
Virus influence se prenaša s kužnimi kapljicami in prek površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega. Kužne kapljice, ki nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju, prepotujejo razdaljo največ do enega metra, zato je za prenos virusa potreben tesnejši stik z zbolelim, običajno v zaprtem prostoru. Na površinah v posušeni sluzi lahko virus influence preživi več ur. Če se onesnaženih površin dotaknemo s prsti, lahko virus zanesemo na sluznice nosu in ust in se okužimo.

Bolezenski znaki
Približno po 1-3 dneh po okužbi se pojavijo bolezenski znaki: mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh. Virus influence poškoduje sluznico dihal in omogoči prodor bakterijam v pljučno tkivo, zato se lahko kot zaplet gripe razvije bakterijska pljučnica.

Kužnost
Največja kužnost je tik pred pojavom bolezni in nekaj dni po začetku gripe (3-5 dni). Majhni otroci izločajo večje količine virusa, zato so kužni dlje časa (7 dni ali še več).

Novi koronavirus, ki povzroča virusno pljučnico, je bil doslej usoden že za 106 ljudi, število okuženih pa se je v enem dnevu skoraj podvojilo. Največ žrtev je na Kitajskem. Prvi primer obolelega z novim virusom so potrdili tudi na Bavarskem v Nemčiji. 33-letni Nemec se je okužil od ženske, ki je prejšnji teden pripotovala s Kitajske. Gre za prvi prenos virusa na evropskih tleh. Tudi iz Japonske poročajo o prvi okužbi z virusom pri človeku, ki pred tem ni bil na Kitajskem

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj