četrtek, 28 marca, 2024
DomaKronikaHišne preiskave v povezavi z dobavo hitrih testov Majbert Pharma

Hišne preiskave v povezavi z dobavo hitrih testov Majbert Pharma

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v hišnih preiskavah preverja suma zlorabe uradnega položaja in oškodovanja javnih sredstev pri izvedbi javnega naročila. Preiskave, ki jih izvaja 48 preiskovalcev in kriminalistov, potekajo na 12 lokacijah na območju Ljubljane, Celja, Maribora in Nove Gorice.

Kaznivih dejanj je osumljenih sedem oseb, so sporočili iz Generalne policijske uprave. Kot smo izvedeli preiskovalce zanima, ali je morda kdo pri zgodbi s hitrimi testi, ki jih je dobavilo podjetje Majbert Pharm d. o. o., zlorabil svoj uradni položaj in tudi ali je podjetje upravičeno dobilo posel, ki že dolgo časa dviga prah v slovenski javnosti. Pri tem se tudi zastavlja vprašanje, ali je šlo morda za nezakonito ravnanje udeležencev pri poslu. (24ur.com)

Državni nakup hitrih antigenskih testov pri podjetju Majbert Pharm je bil sumljiv od vsega začetka. Več prič parlamentarne komisije je z dokazi podkrepilo očitek, da je NLZOH opravil strokovno pomanjkljivo validacijo testov. »Kronska priča« je bila Metka Paragi, doktorica znanosti s področja javnozdravstvene mikrobiologije. Bila je dolgoletna operativna vodja referenčnega laboratorija za gripo in sars, ki deluje pod okriljem NLZOH. Petnajst let je bila nacionalna kontaktna točka pri Evropskem centru za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC).

Preiskovalni komisiji državnega zbora, ki se na zahtevo opozicije ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19, je oktobra osvetlila ozadje validacije hitrih antigenskih testov kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra-Diagnostics Biotec. »Testi niso ustrezni,« je vztrajala mikrobiologinja. »Ne izpolnjujejo tehničnih zahtev razpisne dokumentacije ministrstva za zdravje niti smernic strokovne skupine in ECDC,« je zatrdila.

Ministrstvo za zdravje, ki ga je takrat vodil premier Janez Janša, je zatem ocenilo, da so testi ustrezni. Pozitivna validacija NLZOH je bila za podjetje Majbert Pharm zlata vredna, odprla mu je vstop na tuje trge. Z njo so namreč testi kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra-Diagnostics Biotec postali potrjeno kakovostni. Uvrstili so se na seznam evropske komisije, v katerem so navedeni testi, katerih rezultat je čezmejno priznan v digitalnem evropskem potrdilu o covidu-19.

Po podatkih aplikacije Erar je Majbert Pharm letos ustvaril že več kot 2,2 milijona evrov prihodkov z javnimi gospodarskimi subjekti. K znesku je treba prišteti še naročilo države, ki je za 500.000 testov plačala 905.000 evrov plus DDV, in še februarsko naročilo Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije v skupni vrednosti 1,5 milijona evrov plus DDV. Podjetje Majbert Pharm je leta 2020 ustvarilo 390.000 evrov prihodkov.

Metka Paragi je z dokumenti nizala dodatna dejstva, kaj vse je bilo narobe v postopku verifikacije in kako naj bi laboratorij zameglil neustreznost testov. Direktorici Tjaši Žohar Čretnik je očitala, da je od sebe odrinila kompetentne strokovnjake, zaradi česar je sodelavka virologinja protestno zapustila delovno mesto. Izpostavila je tudi okoliščino, da se v takšnih verifikacijah nikoli ne preizkuša samo enega testa, temveč se običajno testira teste vsaj treh ali štirih proizvajalcev. Verifikacija je po njenih besedah kršila še več drugih navodil in priporočil ECDC. (Dnevnik.si)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča