sobota, 27 aprila, 2024
DomaVremeHitro veliko in ponekod lahko spet nevarno

Hitro veliko in ponekod lahko spet nevarno

Arso opozarja, da se moramo na jutrišnji dan pripraviti. Ker so izračuni negotovi, je zaenkrat nemogoče napovedati, kateri scenarij se bo uresničil in ali bo to prav najbolj pesimističen, kot se je zgodilo pri zadnjih poplavah. Ob prehodu hladne fronte bodo možna krajevno močnejša neurja, zaradi česar je Arso za celotno državo izdal oranžno opozorilo.

V ponedeljek zjutraj in dopoldne je pričakovano hitro naraščanje hudourniških vodotokov. Hudourniške poplave se lahko pojavijo tudi na območjih, ki doslej še niso bila prizadeta, svarijo. V nedeljo je še dovolj časa, da se pripravimo na te razmere. Ljudje, ki živijo neposredno ob vodi, lahko postorijo, kar še lahko, da zaščitijo svoje premoženje in da avtomobile prestavijo v višje lege, pozivajo.

Zato so izdali dve opozorili, meteorološko in hidrološko. Izdali so oranžno vremensko opozorilo, ki ga lahko jutri še spremenijo, opozarjajo. Pojavljali se bodo predvsem nalivi na zahodu, potem se bo dogajanje širilo proti osrednji in vzhodni Sloveniji. Največ padavin bo sprva v zahodi in osrednji Sloveniji, popoldne tudi na vzhodu, kjer so možna tudi močnejša neurja s točo in močnim vetrom. Težave bodo povzročali močni in dolgotrajni nalivi.

Ponovna poletno-jesenska situacija, nam nič dobrega ne prinaša tudi na vodah, je napovedal hidrolog Janez Polajnar. Na območjih, ki so bila prizadeta že pri zadnjih poplavah so razmere še precej ranljive, opozarja: “Vodotoki so ponekod urejeni že do te mere, da bodo lahko prevajali te količine vode, ki jih pričakujemo, drugod še ne.” Največ težav pričakujejo prav na pritokih večjih rek, kjer sanacijske razmere še niso povsem urejene: “Imamo še veliko plazin, materiala, ki lahko ob tako burnih padavinah ponovno prispe v rečna korita in temu primerno pričakujemo tudi razlivanja in poplavljanja pritokov večjih rek na neobičajnih območjih, zaradi prizadetosti območja v prejšnjih poplavah”.

“Največ padavin bo sprva v zahodni in osrednji Sloveniji, potem popoldne tudi na vzhodu. Predvsem na vzhodu računamo na možna krajevna neurja, ki bodo posledica tudi pregrevanja ozračja v dopoldanskih urah, tako da na vzhodu lahko tudi kje kakšno neurje s točo, močnim vetrom. Na zahodu in v osrednji Sloveniji pa bodo težave v glavnem povzročali močni in ponekod tudi dolgotrajni nalivi.”

Tudi današnji izračuni meteoroloških modelov potrjujejo pričakovan buren razvoj vremena jutri, so napovedali pri Arsu. Že v noči na ponedeljek bo nad severnim Sredozemljem nastalo izrazito ciklonsko območje. Njegov vpliv na vreme v Sloveniji se bo na zahodu začel že zgodaj dopoldne, drugod pa bo največji sredi dneva in popoldne. Pričakovana količina padavin do torka zjutraj bo predvidoma največja v zahodni in osrednji Sloveniji.

“Na vzhodu bodo zaradi večje pregretosti ozračja verjetna neurja s točo in močnim vetrom. Pri izračunu količine padavin se ne poslužujemo le enega modelskega zagona, ampak izračun z modelom ALADIN ponovimo 16-krat, vsakokrat ob nekoliko spremenjenih začetnih in robnih pogojih. Take izračune imenujemo ansambelske, ponudijo pa nam poleg ocene same količine tudi oceno možnega odstopanja od povprečnega izračuna in sicer tako navzgor, kot tudi navzdol,” pojasnjujejo.

Ponedeljkove padavine bodo na posamezni lokaciji predvidoma trajale bistveno manj kot 24 ur (lahko celo manj kot 12), a zaradi primerjave so podali izračunano skupno količino padavin po treh scenarijih – minimalnem, srednjem in maksimalnem.

“Iz prikazov je razvidna velika negotovost pri izračunu, ki je posledica nepredvidljive moči posameznih konvektivnih procesov. Razpon možne količine padavin tako sega po minimalnem scenariju le od 0-30 mm, po srednjem od 10-80 mm in po maksimalnem kar od 25-150 mm. Podoben izračun smo objavili že pred zadnjim poplavnim dogodkom (3.8.) in izkazalo se je, da je bila takrat izmerjena količina padavin še najbliže maksimalnemu scenariju. Seveda pa iz tega še ne moremo sklepati, da bo tudi tokrat tako,” opozarjajo pri Arsu. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča