četrtek, 25 aprila, 2024
DomaVremeHladnejša jutra bodo preprečila taljenje snega

Hladnejša jutra bodo preprečila taljenje snega

A navzlic naslovu ne pišemo o hudem mrazu. Tako da ne bo pomote. Noč v gorah in na Primorskem bo jasna. Drugod bo večinoma oblačno in ponekod tudi megleno. Ponekod na Kočevskem in v Beli krajini bo lahko naletaval sneg. Največ jasnine bo zjutraj v višjeležečih alpskih dolinah, kjer bo tudi najhladneje. Ohladilo se bo do -7 st. C. Drugod bo od -2 do 1, na Primorskem kjer bo ponekod še pihala zmerna burja, pa bo od 1 do 4 st. C.

Četrtek bo na Primorskem in v gorah sončen. Drugod bo oblačno in predvsem v višjeležečih krajih tudi megleno, le tu in tam se bo skozi oblake prebilo nekaj sončnih žarkov. Ponekod na JV-du Slovenije in na Koroškem bo občasno rahlo snežilo. V krajih z burjo bodo temperature od 6 do 9 st. C. Po nižinah vzhodne in osrednje Slovenije bo od 0 do 3, v alpskih dolinah bosta -2 stopinji.

Sneg se v gorah ob nizkih temperaturah le počasi preobraža, zato nevarnost snežnih plazov ostaja velika. Plaz lahko sprožite že ob manjši obremenitvi, na strmih pobočjih so možni tudi spontani plazovi, in sicer tako v visokogorju kot tudi v sredogorju. Še posebej nevarna so mesta z napihanim snegom. Četrtek bo v visokogorju sončen, v sredogorju pa bo večinoma oblačno in megleno. Vrh nizke oblačnosti bo na nadmorski višini okoli 1700 metrov.

V petek se vreme ne bo veliko spremenilo. Na Primorskem in v visokogorju bo sončno, drugod oblačno. Na JV-du bo predvsem dopoldne še lahko naletaval sneg. Burja na Primorskem se bo nekoliko okrepila. Na izpostavljenih mestih v Vipavski dolini bodo najmočnejši sunki okoli 100 kilometrov na uro. V soboto bo veter oslabel. Več jasnine bo še naprej na zahodu, več oblačnosti pa na vzhodu Slovenije. Po nekaterih nižinah se bo zadrževala megla. Tudi nedeljo bomo marsikje začeli s sivino, čez dan pa se bo v večjem delu Slovenije zjasnilo. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča