petek, 12 julija, 2024
DomaGospodarstvoHofer in čebelarji na pogorelem Krasu posejali 300 kg semen medovitih dreves

Hofer in čebelarji na pogorelem Krasu posejali 300 kg semen medovitih dreves

Več kot 500 slovenskih čebelarjev in HOFERjevih sodelavcev se je prejšnji vikend zbralo na Krasu, kjer so s sejanjem avtohtonih medovitih dreves prispevali k obnovi pogorelega Krasa in tako zagotovili hrano za čebele v prihodnosti.

 HOFERjevi prostovoljci pomagali pogozditi Kras

V okviru projekta Skrbimo za medeno prihodnost HOFER vsako pomlad tradicionalno krepi svoje aktivnosti za ohranitev čebel. Tako so se letos sodelavci HOFERja in njihove družine pridružili Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS) in Zavodu za gozdove Slovenije pri sejanju medovitih dreves na lani pogorelem Krasu. Več kot 500 prostovoljcev je v enem dopoldnevu na območju Mirenskih borov posejalo 300 kilogramov semen medovitih dreves na 20 hektarjih pogorelega gozda in tako pripomoglo k ponovni rasti gozda na Krasu in prihodnosti čebel.

Trgovec predal ČZS še 5.000 evrov donacije

To je bila le prva v nizu letošnjih aktivnosti HOFERja, ki med drugim že vrsto let sodeluje s ČZS. Tej je ob akciji na Krasu predal tudi donacijo v višini 5.000 evrov za podporo Dnevu sajenja medovitih rastlin»S sejanjem slovenskih avtohtonih medovitih rastlin bomo poskrbeli za čisto in cvetoče okolje, ki bo koristilo čebelam in drugim opraševalcem. Od čebel je namreč odvisna vsaka tretja žlica hrane. Čebele oprašijo 30 % vseh rastlin, skupaj z ostalimi opraševalci 70 %, in kar do 90 % sadnih dreves.« je ob prejemu donacije poudaril Boštjan Noč, predsednik ČZS.

Dve sončnici za vsakega Slovenca

Da bo prihodnost še naprej medena, je skrb za čebele treba privzgojiti čim več ljudem. Korak k uresničitvi tega cilja je tudi sajenje medovitih rastlin. Zato bo HOFER ob Dnevu sajenja medovitih rastlin, ki bo na pobudo ČZS letos potekal že drugič 25. marca, obdaril kupce ter svoje sodelavce z več kot 95.000 vrečkami semen medovitih sončnic. To pomeni, da bo mednje razdelil skoraj 4 milijone semen sončnic, kar sta skoraj 2 sončnici za vsakega Slovenca.

HOFERjev projekt Skrbimo za medeno prihodnost – za najmanjše partnerice v trgovski panogi

Pri HOFERju se zavedajo, da bi brez čebel trgovske police samevale, zato so jih že leta 2014 postavili v središče svojega trajnostnega projekta Skrbimo za medeno prihodnost, ki ga izvajajo v sklopu lastne iniciative Danes za jutri. Srce projekta predstavlja HOFERjev raziskovalni čebelnjak v upravno-logističnem centru v Lukovici. Gre za ekološki učni čebelnjak v Sloveniji, ki ga uporablja ČZS za praktična izobraževanja in usposabljanja ter raziskovanje. V njem prebiva 20 čebeljih družin kranjske sivke, za katere skrbijo sodelavci ČZS. Lani so v HOFERjevem čebelnjaku pridelali 80 kilogramov gozdnega medu, ki je na AGRI prejel srebrno medaljo. Pri podjetju ga bodo v maju, ob svetovnem dnevu čebel, razdelili med sodelavke in sodelavce.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča