Hrvati s ponarejeno dokumentacijo o teranu

1
229

Proizvajalci terana so evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu v Bruslju predstavili pomen terana za Kras in razloge za nasprotovanje izjemi za Hrvaško. Seznanili so ga tudi z informacijo o ponarejeni hrvaški dokumentaciji, ki je bila za komisijo nova, je po sestanku povedal predsednik civilne iniciative za zaščito terana Marjan Colja.

Približno petdeset predstavnikov Civilne iniciative za spoštovanje zaščite vina teran je v nedeljo odpotovalo v Bruselj z namenom obrambe pridobljenih pravic. Najpomembnejši je bil sestanek s komisarjem Hoganom, ki so ga seznanili s pomenom vina teran za Kras in za preživetje tamkajšnjih ljudi, z zgodovinskimi in strokovnimi dejstvi ter z ekonomskimi razlogi za nasprotovanje načrtovani izjemi za Hrvaško.

Sestanek proizvajalcev terana in komisarja Hogana je trajal uro in pol, kar je precej dlje, kot je bilo pričakovati. “Res nad pričakovanji. Komisar nas je sprejel in nas poslušal uro in pol,” je srečanje opisal Colja.

Komisar je po besedah Colje povedal svojo plat zgodbe, da pač mora ravnati v skladu z evropskim pravnim redom, a na koncu so imeli vsi možnost povedati argumente, pri čemer so predstavili tudi nekaj dejstev, ki jih komisija ni vedela.

“Komisar Hogan je izrazil pripravljenost služb komisije za sodelovanje s proizvajalci v kraški regiji za čim boljše izkoriščanje razpoložljivih instrumentov v podporo promociji vina z zaščiteno označbo porekla teran in drugih proizvodov,” pravijo v komisiji.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj