Index proti dragim cestninam in alternativa

0
374

Hrvaški spletni portal Index.hr je začel z akcijo, v kateri opozarja turiste naj se izogibajo uporabi avtocest in s tem plačevanju nesramno visokih cen cestnine, s katerimi se napaja HAC oz. lopovi.

Index.hr je akcijo objavil tudi v slovenskem jeziku:

Dragi turisti, ne vozite se po naših dragih avtocestah in ne hranite naših lopovov. Evo, brezplačne poti

Od 1. julija bo oz. je vožnja po že tako dragih hrvaških avtocestah še dražja. Namesto da bi bile avtoceste čim cenejše in tako dostopne za državljane Hrvaške in številne turiste, ki obiskujejo našo državo, so postale same sebi namen. V državi, v kateri je turizem najpomembnejša veja gospodarstva, ima dviganje cen avtoceste dva učinka: hranjenje lopovov, ki živijo na grbi davkoplačevalcev in zavračanje turistov, ki za razliko od lopovov, zares prispevajo k celi državi.

Brez okolišenja, sama gradnja avtocest je obremenjena z vrsto korupcijskih škandalov. Na primer, tuneli so se brez kakršne koli potrebe barvali večkrat in zato so se porabili miljoni kun.

V pobudi “Ne damo naših avtocest” so se državljani odločili, da avtocest ne želijo prepustiti koncesionarjev, ampak jih obdržati v državnem lastništvu. Tako je milijarde kun težko breme, ki se še naprej povečuje, ostalo na plečih državljanov.

Eden od razlogov, zaradi katerih so hrvaške avtoceste tako drago in neučinkovito podjetje, je veliko število zaposlenih po politični liniji. Denar, ki odteka za njihove plače, dodatno sesa denar davkoplačevalcev.

Novi cenik

Po novem ceniku, ki je v uporabi od 1. julija 2017, se povečanje cestnin za 10 % nanaša na sledeče dele: A1 Zagreb-Dugopolje, A1 Zagreb-Karamatići (Ploče), A1 Zagreb-Karlovac, A1-A6 Zagreb-Rijeka (Grobnik), A4 Zagreb-Goričan, A3 Zagreb-Lipovac, A3-A5 Zagreb- Osijek, A11 Mraclin-Lekenik, Bregana, Tunel Sveti Ilija in Krški most.

En del ceste dražji kot celoletna vožnja v Europi

Cene so postali tako brezobzirno visoke, da so na nekaterih cestah višje kot cene letne vinjete v nekaterih evropskih državah.

Evropske države prepoznajo potencial, ki ga prinaša hiter in učinkovit promet in so zato prilagodile cene svojih cest. V Romuniji letna vinjeta stane 28 EUR. V Švici, državi, ki je vse prej kot poceni, se celo leto lahko vozite po avtocesti za 37.42 evrov. V Bolgariji je cena letne vožnje po državi 50 evrov, tako kot na Slovaškem.

Samo za primerjavo, stroški prevoza od Zagreba do Splita znašajo 26.81 evrov. To pomeni, da nas bo vožnja od Zagreba do Splita in nazaj, stala toliko kot Bolgare in Slovake stane vožna po vseh avtocestah po vsej državi, celo leto.

Na Češkem je letna vinjeta 55,51 evrov, medtem ko letna vinjeta v Avstriji znaša 86.40 evrov.

Poleg tega ni zanemarljiva poraba goriva, ki je bistveno višja na avtocesti.

IZRAČUNALI SMO: Povratno vožnjo od Zagreba do Splita boste plačali toliko, kolikor v Evropi plačajo celo leto

Podražitev cestnin je utemeljena z besedami, da “je za hrvaški cestni sektor značilna visoka zadolženost in nezmožnost poplačila posojil”. V prevodu – avtoceste so v dolgovih in bomo denar vzeli državljanom ter tujim turistom.

Alternativne poti in naravne lepote

Zaradi tega smo za vse turiste začrtali alternativne poti na delih avtocest, ki so jih podražili. Če potrebujete smer, ki vas pelje do želenega cilja, a za to ne želite mastno plačati, jo lahko najdete v tem članku.

Poleg tega vam vožnja po brazplačnih potem, ki vam jih predlagamo, nudi možnost, da spoznate številne hrvaške naravne lepote. Hrvaška ima osem nacionalnih parkov in 11 naravnih parkov. Ko se vozite po cestah do morja, lahko med drugim, obiščete Plitvička jezera, Paklenico ali Risnjak (pritisnite za navodila).

S klikom na mali zemljevid se odpre večja različica s podrobnostmi poti.

Najpogostejšo pot, Zagreb – Split, bomo opisali podrobno.

Avtocesta A1 Zagreb – Split

Namesto da plačate najmanj 200 kun za vožnjo od Lučkega do Dugopolja, za pot dolgo 379 kilometrov izberite alternativno pot za 0 kun.

Po cesti D1 se boste vozili približno 5 ur in 35 minut. Dolžina poti je 357 kilometrov.

V Zagrebu zapeljite na Jadransko avenijo. Zatem vozite 1,7 kilometrov do Brezovičke ceste, Brezovičke ulice, Grančarske ulice, Ulice Kraljevečkih brega in Bregane Pisarovinske, tako po 24,3 kilometrih, pridete do Karlovačke ulice v Pisarovini.

Potem vozite od Donje Kupčine do Blatnice Pokupske 15, 2 kilometra. Nadaljujte do Cerovca Vukmanići še 17,9 kilometrov. Na D1 vozite naslednjih 288 kilometrov do izvoza za Split.

Avtocesta A1 Zagreb – Dubrovnik

Namesto da plačate najmanj 256 kun za vožnjo od Lučkega do Karamatića, za pot dolgo 481 kilometer izberite alternativno pot do Dubrovnika za 0 kun.

Po cestah D36, D1 i D8 boste vozili približno 8 ur in 40 minut. Dolžina poti je 559 kilometrov.

V Zagrebu zapeljite na Jadransko avenijo.

Po Bregani Pisarovinski zapeljite na cesto D36. Z nje pridete na D1. Zatem sledi Cesta Domovinskog rata, po njej pa nadaljujete po D8 do izvoza za Dubrovnik. Ta del poti je dolg približno 553 kilometrov in traja približno 8 ur in 22 minut.

Avtocesta A1 Split – Dubrovnik

Po cestah D8 in E65/M2 se vozite približno 3 ure in 40 minut. Dolžina poti je 214 kilometrov.

Namesto da plačate najmanj 75 kun za vožnjo od Dugopolja do Karamatića, za pot dolgo 102 kilometra izberite alternativno pot do Dubrovnika za 0 kun.

V Splitu zapeljite do Ulice Zbora narodne garde. Potem po Poljički cesti pridite na D8. Zatem na E65/M2 in spet na D8. Potem nadaljujte vožnjo do izvoza za Dubrovnik.

A1-A6 Zagreb-Reka (Grobnik)

Namesto da plačate najmanj 77 kun za vožnjo od Lučkega do Grobnika, za pot dolgo 149 kilometrov izberite alternativno pot do mesta Reke za 0 kun.

Po cesti D3 se vozite približno 3 ure in 31 minut. Dolžina poti je 187 kilometrov. Ta pot vodi točno na Reko.

V Zagrebu zapeljite na Palmotićevo ulico. Po njej zapeljite na Ulicu Andrije Hebranga, potem pa na Savsko cesto. Po Jadranskem mostu zapeljite na Jadransko avenijo. Ta del poti je dolg 5,5 kilometrov.

Nadaljujte vožno po Jadranski aveniji. Po Pavučnjaku zapeljite na cesto D1. Zatem po Zagrebački ulici sledite cesto D3. Pridete na Grobničko cesto v Reki. Ta del poti je dolg 177 kilometrov.

A3 Zagreb – Lipovac

Po cesti D2 se vozite približno 5 ur in 23 minut. Dolžina poti je 336 kilometrov.

Namesto da plačate najmanj 141 kun za vožnjo od Zagreba do Lipovca, za pot dolgo 265 kilometrov izberite alternativno pot za 0 kun.

Ravno tako, namesto da plačate najmanj 135 kun za vožnjo od Zagreba do Osijeka, izberite alternativno pot za 0 kun.

A4 Zagreb – Goričan

Po cesti D3 se vozite približno 2 uri in 7 minut. Dolžina poti je 107 kilometrov.

Namesto da plačate najmanj 47 kun za vožnjo od Zagreba do Goričana, za pot dolgo 76 kilometrov izberite alternativno pot za 0 kun.

Ravno tako, namesto da plačate najmanj 42 kun za vožnjo od Zagreba do Varaždina, oziroma najmanj 53 kun do Čakovca, izberite alternativno pot za 0 kun.

A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj

Namesto da plačate najmanj 31 kun za vožnjo od Osijeka do Svilaja, za pot dolgo 90,4 kilometrov, izberite alternativno pot do Svilaja za 0 kun.

Pot je skupaj dolga 75,4 kilometre.

V Osijeku po Drinski ulici vozite do ceste E73. Ta del poti ima 2,5 kilometrov. Potem se zapeljite na cesto D7. Nadaljujte po D7 do Ulice Vladimira Nazora v Velikoj Kopanici. Ta del poti je dolg 60,4 kilometre.

Nadaljujte po Ulici Gorjanci. Ta vas pelje do Divoševcev. Potem sledite pot Kupine in Prnjavora. Končno boste prispeli v Svilaj. Ta del poti ima 12,5 km.

A11 Zagreb – Sisak

Po cesti D30 se vozite približno 1 uro in 10 minut. Dolžina poti je 58,3 kilometrov.

Namesto da plačate 15 kun za vožnjo od Zagreba do Siska, za pot dolgo 29 kilometrov, izberite alternativno pot za 0 kun.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj