četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaInformacijska pooblaščenka uvedla postopek glede Janševega pisma

Informacijska pooblaščenka uvedla postopek glede Janševega pisma

Potem ko so državljani na domače naslove začeli prejemati pisma, v katerih premier Janez Janša poziva k cepljenju proti covidu-19, se jih je mnogo obrnilo na urad informacijske pooblaščenke. Ta je zoper kabinet predsednika vlade uvedla postopek. V Janševem kabinetu zatrjujejo, da so bila pisma razposlana brez selekcije in vpogleda v evidence.

Urad informacijske pooblaščenke je že v petek uvedel inšpekcijski postopek, v katerem bo moral urad predsednika vlade pojasniti pravno podlago in način za obdelavo osebnih podatkov naslovnikov pisma, ki ga je državljanom poslal premier Janez Janša. Kot je sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, gre za osnovne elemente evropske uredbe o varstvu podatkov (GDPR) za skladno obdelavo osebnih podatkov, po katerih mora biti vsaka obdelava zakonita, poštena in transparentna.

Ker urad prijave državljanov še vedno prejema, informacijska pooblaščenka hkrati opozarja, da je inšpekcijski postopek že uveden po uradni dolžnosti, zato morebitne nove prijave na sam postopek ne bodo imele nobenega vpliva. Veliko prejetih prijav državljanov in nato tudi v soboto prejetih vprašanj Inštituta 8. marec pa po mnenju Mojce Prelesnik odraža visoko stopnjo zavedanja posameznikov o pomenu varstva osebnih podatkov. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča