torek, 23 aprila, 2024
DomaSlovenijaInšpektorji bodo delali za vikende in praznike

Inšpektorji bodo delali za vikende in praznike

Inšpektorji na terenu poostreno nadzirajo upoštevanje PCT-pogoja. Napovedujejo, da bodo prisotni tudi ob koncih tedna in praznikih. Tako kot v Ljubljani so zaprli praznične gostinske hiške še v Kopru in danes tudi v Mariboru. V zadnjem mesecu so inšpektorji FURS-a na terenu opravili 3773 nadzorov.

Predstavnik Finančne uprave RS (Furs) Marjan Maček in v. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin sta na vladni novinarski konferenci sicer zatrdila, da se pogoj PCT vse bolj uveljavlja, zmanjšuje se tudi delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti.

Marjan Maček, ki je na Furs vodja sektorja za finančni nadzor, je sicer  zatrdil, da ugotavljajo pozitivne učinke poostrenih nadzorov. Ti se bodo izvajali tudi v veselem decembru, tudi ob koncih tedna in praznikih, je poudaril.

Pojasnil je, da so angažirali večino nadzornikov, poleg inšpektorjev tudi uslužbence mobilnih oddelkov. Od 15. novembra do 9. decembra so na terenu opravili 3773 nadzorov, kar je približno 150 na dan. Preverili so izpolnjevanje PCT-pogoja za več kot 18.000 oseb. Največ nepravilnosti, 471, je bilo ugotovljenih prav na področju izpolnjevanja PCT-pogoja, 73 na področju nošenja mask, 12 na področju opravljanja dejavnosti gostinstva in pet na področju razkužil. V omenjenem obdobju je bilo izdanih 10 plačilnih nalogov v skupni višini 32.000 evrov. Izrečenih je bilo 550 opozoril, največ pri gostincih in trgovcih, nekaj pa tudi pri bencinskih servisih in vulkanizerjih.

Izrečena je bila ena ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti do odprave nepravilnosti, pa štiri odločbe o prepovedi opravljanja dejavnosti in pečatenju pri gostincih. Razlog: izvajanje gostinske dejavnosti v nasprotju z vladnim odlokom, ki prepoveduje izvajanje na sejemski prireditvi na odprtih površinah, je navedel Maček. “To pomeni samostojna premična stojnica, premične stojnice v nizu ali skupini,” je pojasnil.

Na letni ravni so inšpektorji Furs opravili že več kot 7700 tovrstnih nadzorov in izrekli za 132.600 evrov kazni. Se pa delež nadzorov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnosti, zmanjšuje. V zadnjem tednu je ta delež znašal 12 odstotkov, od začetka leta pa 20 odstotkov, je številke nanizal vodja sektorja za finančni nadzor, bolj dosledno izpolnjevanje ukrepov pa zaznavajo tudi inšpektorji. “Kot je razvidno tudi iz dnevnih poročil o novih okužbah s koronavirusom, je očitno, da poostren nadzor, ki je pripomogel k boljšemu spoštovanju predpisanih ukrepov, že daje konkretne rezultate, saj se število okužb na dnevni ravni znižuje,” je zaključil.

Tudi Gašperlinova je pojasnila, da je cilj nadzorov predvsem spoštovanje pogoja PCT. Zaradi praznikov pričakujejo povečano število obiskovalcev v trgovinah, zato bodo na terenu tudi inšpektorji. Že v zadnjem tednu so se osredotočili predvsem na nadzor v trgovinski dejavnosti. Opravili so okoli 650 nadzorov. Zaradi kršitev v gostinstvu, obrat na območju Maribora je obratoval po koncu delovnega časa, je inšpektor izdal ustno odločbo s takojšnjo prepovedjo opravljanja dejavnosti. Konec tedna je bila izrečena tudi prepoved opravljanja trgovinske dejavnosti na Primorskem, ker pri uporabnikih storitev niso preverjali pogoja PCT.

Ponovila je, da je cilj njihovih nadzorov predvsem zagotoviti spoštovanje pogoja PCT: “Naj bo to tisti zlati standard, ki ga imamo vsi v mislih, tako uporabniki kot ponudniki storitev”.  Zadovoljna je, da se pogoj PCT vedno bolj uveljavlja, tudi s preverjanjem osebnih dokumentov. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča