V&F: Iz Revoza že 4 milijoni vozil znamke Renault

0
751

V času, ko se Revoz ponovno dosega zavidljive poslovne rezultate in se pripravlja na nov razvojni cikel, ki naj bi ga prinesel projekt novega vozila, je s proizvodnega traku zapeljal jubilejni, že 4-milijonti avtomobil znamke Renault. Gre za plod strateškega in nadvse uspešnega partnerstva, ki se je začelo daljnega leta 1972, ko je takratno podjetje IMV podpisalo koopercijsko pogodbo s francosko družbo Renault za proizvodnjo priljubljenega modela renault 4 v Novem mestu. Ta uspešna zgodba s tujim vlagateljem, danes 100-odstotnim lastnikom, že 46 let piše številna poglavja o novih tehnologijah, znanjih, napredku in nenazadnje življenju posameznikov, ki so v tej tovarni našli svoje poslanstvo.

Avtomobilska industrija je ena najnaprednejših industrij, kjer je konkurenčnost ključnega pomena za obstoj. Napredek narekujejo predvsem projekti novih modelov, ki praviloma s seboj prinesejo nove tehnologije tako na proizvodu kot v procesu. V bogati Revozovi zgodovini je bilo teh modelov 11 začenši z legendarno katrco, katere proizvodnja je potekala skoraj dvajset let in je bila izdelana v več kot pol milijona primerkih. V manjših količinah in po načelu CKD (eng. Complete Knock Down) je v letih od 1974 do 1987 potekala tudi proizvodnja modelov renault 12, 16 in 18. Renault 5 (1989-1998) je s seboj prinesel modernizacijo v smislu tekočega proizvodnega traku in pristop k zagotavljanju celovite kakovosti. Prava ikona novomeške tovarne pa je renault clio: doslej je bilo izdelanih že 1,9 milijona vozil treh generacij tega modela. S cliom I so v začetku 90-ih v tovarno prišli prvi roboti, zgrajen je bil tudi poseben objekt za lakiranje karoserij.

S cliom II (1998-2015) se je Revoz prvič preizkusil v obratovanju v treh izmenah, s  stalno nočno izmeno, kot je to praksa v svetovni avtomobilski industriji. Prav tako prvič je tovarna presegla magično mejo 100.000 izdelanih vozil na leto. Twingo II (2007-2014) je zahteval velike naložbe v proizvodni proces (nova linija robotiziranih težkih stiskalnic, nova linija za površinsko predobdelavo in zaščito) zaradi potreb po večjih površinah je bil sklenjen tudi dogovor o selitvi Adrie Mobil na novo lokacijo in prevzem njenih proizvodnih prostorov. Konec leta 2008 je bil dosežen letni proizvodni rekord 212.680 izdelanih vozil, ki nam ga doslej še ni uspelo preseči. Leta 2010 je v Revozu stekla proizvodnja nišnega modela, coupe-cabrioleta wind, ki žal v obdobju svetovne gospodarske krize ni našel svojih kupcev, zato je bila po treh letih njegova proizvodnja prekinjena.

Zahvaljujoč izjemnim rezultatom na področju kakovosti, spoštovanja rokov in učinkovitosti proizvodnje je Revoz junija 2011 prejel prvo nagrado Zveze Renault Nissan. Leta 2014 pa se je s projektom Edison, ki je  zagotovil proizvodnjo dveh modelov različnih znamk, twinga III in smarta, zapisal kot ključni akter partnerstva med Zvezo Renault Nissan in nemškim Daimlerjem. Zahvaljujoč naložbi predvsem v novo karosernico, ki danes dosega že 77 % stopnjo robotizacije, twingo III in smart fourfour nastajata izključno v novomeški tovarni, slednjemu se je pridružil še električni smart forfour EV, s čimer je Revoz vstopil tudi v novo razvojno obdobje zagotavljanja e-mobilnosti. Glede na razpoložljive proizvodne zmogljivosti v Novem mestu se je matično podjetje odločilo ponovno zaupati del proizvodnega programa clia, zdaj že četrte generacije, novomeški tovarni. V rekordno kratkem projektu in v težkih razmerah predvsem na trgu dela nam je tako sredi leta 2017 uspelo uvesti nov, četrti model v proizvodni proces in se z njim ponovno vrniti na raven proizvodnih količin, ki smo jih dosegali pred leti, in tako leto zaključiti s 189.687 izdelanimi vozili.

S tem si je Revoz povrnil tudi titulo največjega slovenskega izvoznika, s katero se je  ponašal vse od leta 1989 do 2010. Med trgi vozil znamke Renault prevladujejo Francija, Nemčija, Italija, Belgija .., medtem ko je s smartom Revoz prvič vstopil tudi na obetavno kitajsko tržišče.

4-milijontega renaulta (gre za clia z dizelskim motorjem, srebrne barve, namenjenega francoskemu tržišču) smo v Revozu izdelali v obdobju, ko se tovarna vrača na stara pota najučinkovitejših podružnic Skupine Renault. Prav tako z novim razvojnim ciklom načrtujemo uvedbo najsodobnejših tehnologij s področja digitalizacije, avtomatizacije ter e- in avtonomne mobilnosti.

Kaan Ozkan, predsednik uprave Revoza: »Tempo, s katerim danes uvajamo novosti, naši zavzeti in usposobljeni sodelavci, zanesljivi in inovativni partnerji ter posluh predstavnikov vseh ravni oblasti nas navdajajo z zaupanjem, da smo na pravi poti in da lahko naslednji mejnik, 5-milijontega renaulta, kmalu dosežemo,« so sporočili iz Revoza.