petek, 26 aprila, 2024
DomaSlovenijaIz zelene regije na Hrvaško kot pred korono

Iz zelene regije na Hrvaško kot pred korono

Slovenija je na evropskem seznamu razdeljena na zahodno in vzhodno regijo in vzhodna regija je od 24.6. na zelenem seznamu ECDC. Znotraj vzhodne slovenske regije po ECDC pa sodijo naslednje regije: Primorsko – notranjska, Jugovzhodna Slovenija, Posavska, Zasavska, Savinjska, Koroška, Podravska in Pomurska. Pri hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve smo na njihovi spletni preverili, kaj vse potrebujete za vstop v njihovo državo.

Hrvaška omogoča vstop brez covid potrdil vsem potnikom, ki prihajajo iz zelenih območij. To pomeni, da lahko prebivalci iz zelene vzhodne slovenske regije pridejo na Hrvaško brez dodatnih testov ali potrdil o cepljenju ali prebolelosti.

Za vse ostale potnike iz zahodne slovenske regije (Kamnik, Ljubljana, Idrija, Kozina…) pa še vedno veljajo pravila, ki so veljala doslej in potniki potrebujejo negativen hitri test ali pa potrdilo o prebolelosti ali cepljenju.

​Pred odhodom na Hrvaško priporočamo, da izpolnite spletni obrazec Enter Croatia, kjer vnesete podatke o regiji od koder prihajate, kraju bivanja, osebne podatke in po novem naložite tudi potrdila, ki jih imate za prestop meje. Dodatna potrdila glede  rezervacije namestitve za vstop na Hrvaško niso potrebna.

Hrvaška od potnikov iz oranže zahodne slovenske regije zahteva:
– Negativni hitri test max. 48 h od odvzema brisa (dovolj je natisnjeno potrdilo iz sistema zVEM – za prijavo potrebujete digitalno potrdilo)

– Negativni PCR test max. 72h od odvzema brisa

– Potrdilo o prebolelosti ali pozitivnem covid testu, ki je starejše od 11 dni in ne več kot 180 dni

– Potrdilo o prebolelosti ali pozitivnem covid testu in da je oseba znotraj 6 mesecev bila cepljena z vsaj enim odmerkom kateregakoli cepiva, se ji izjema vstopa brez negativnega testa ali karantene podaljša za 180 dni od datuma cepljenja

– Potrdilo o polnem cepljenju po pravilih proizvajalca (dovolj je tudi cepilni kartonček, še bolje je imeti potrdilo iz sistema zVEM). V primeru cepiv Pfeizer, AstraZeneca in Moderna po drugem cepljenju ni potrebno čakati še 14 dni za veljavnost potrdila. V primeru cepiva Janssen, kjer je samo en odmerek, pa je potrebno po cepljenju počakati 14 dni

– Enkratni odmerek cepiva Pfizer & Moderna, potrdilo velja od 22. dneva do največ 42. dneva po cepljenju

– Enkratni odmerek cepiva AstraZeneca, potrdilo velja od 22. dneva do največ 84. dneva po cepljenju

> potniki iz EU lahko vstopijo tudi brez testa ali dodatnega potrdila, vendar se jim v tem primeru odredi 10 dnevna karantena, ki jo lahko skrajšajo z negativnim hitrim ali PCR testom narejenim na Hrvaškem

Otroci mlajši od 12 let sodijo med izjeme, vendar le v primeru, ko imajo starši ali skrbniki ustrezna potrdila za vstop brez karantene.

Izjeme za vstop brez testa ali karantene so potniki v tranzitu (max. 12 ur), čezmejni delavci, šolarji, nujni družinski stiki, nujni zdravstveni posegi, nujni poslovni razlogi (obvezno povabilo za sestanek na Hrvaškem), delavci v kritični infrastrukturi npr. zdravstvo, policisti, vojska, civilna zaščita, pomorci in prevozniki.

Tudi, ko se vračate domov so znana sporočila oz. navodila, ki jih preverite TUKAJ.

Ali drugače, ko ste v t.i. zelenem: Oseba, ki prihaja z območja, ki je na  zelenem seznamu , lahko vstopi v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Oseba mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Republike Slovenije do vrnitve v Republiko Slovenijo, če je to obdobje krajše od pet dni. Če oseba ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temno rdečem seznamu.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča